Ciper naj bi po prvotnem dogovoru z mednarodnimi posojilodajalci moral priskrbeti 7,5 milijard evrov, zdaj pa je ta številka narasla na okoli 13 milijard evrov. IMF in Evropska komisija sta Cipru namreč zagotovila 10 miljard evrov pomoči. Tiskovni predstavnik ciprske vlade Christos Stylianides je sporočil, da je za višji strošek rešitve kriva prejšnja ciprska vlada.

Tuji analitiki se po poročanju BBC že sprašujejo, če je Ciper sposoben pridobiti tako visoko vsoto denarja. Likvidacija Cyprus Popular Bank in odpis večjega dela zavarovanega dolga naj bi po nekaterih izračunih prinesla 10,6 miljarde evrov. Ciper je danes razprodal tudi velik del svojih zalog zlata, tako so za pomoč v reševanju države zbrali okoli 400 milijonov evrov. »Dejanska velikost povišanja stroška reševanja je na vroči stol postavila številne izzive, ki čakajo otoško državo,« je povedal analitik podjetju Capital Economics Jonathan Loynes.

Celotna vrednost ciprskega gospodarstva znaša okoli 18 miljard evrov in predstavlja 0,2 odstotni delež v celotnem evropskem gospodarstvu. Več analitikov opozarja, da bi se ciprsko gospodarstvo samo v tem letu lahko skrčilo za okoli 10 odstotkov.