Kot so danes pojasnili v Microsoftu, bo Ballmer položaj zapustil takoj, ko bo odbor direktorjev izbral njegovega naslednika, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zdaj je pravi čas za odhod, je v izjavi za medije ocenil Ballmer. Kot je dodal, družba potrebuje izvršnega direktorja, ki bo na funkciji dovolj časa, da jo bo pospremil pri težki tranziciji.

57-letnik je v Microsoftu že od leta 1980, ko je opravljal funkcijo prvega poslovnega menedžerja. Na čelo Microsofta, ki slovi predvsem po operacijskem sistemu Windows in programski opremi Office, je stopil leta 2000 po odstopu njenega ustanovitelja Billa Gatesa.

V zadnjih letih si je Ballmer prislužil precej kritik, češ da ni uspel slediti bumu tabličnih računalnikov in pametnih telefonov, torej razvoju trga, ki ga obvladujeta ameriško tehnološko podjetje Apple in ameriški spletni velikan Google.

Microsoft je začel operacijske sisteme za tablične računalnike proizvajati pred desetletjem, njegov tablicam prijazni sistem Windows 8, izdan lansko leto, pa za mnoge predstavlja razočaranje.

Windows 8 ima na trgu tabličnih razčunalnikov štiriodstotni delež, medtem ko ima Googlov Android 62-odstotni, Appov Ios pa 32-odstotni delež.

Nekoliko bolj uspešna je bila družba pri pripravi operacijskih sistemov za pametne telefone, a je tudi tu glede na tržni delež za Googlom in Applom.

Delnice Microsofta so po napovedi Ballmerjevega odhoda pridobile že skoraj sedem odstotkov.