Orsija so danes tožilci več ur zasliševali, sam pa vztraja, da je nedolžen in zanika vpletenost v afero s podkupovanjem. Sporni posel, zaradi katerega se je znašel pod drobnogledom oblasti, je prodaja 12 helikopterjev indijski vladi s strani hčerinske družbe Finmeccanice Aguste Westland. V času posla je hčerinsko družbo vodil prav Orsi.

Kljub temu se je prvi mož državnega orožarskega holdinga umaknil, saj želi umiriti situacijo. Zaradi postopka proti njemu se je namreč v koncernu nabralo precej napetosti, poroča APA.

Indija pa je danes sporočila, da je začela postopek za prekinitev 748 milijonov dolarjev vredne pogodbe za spornih 12 helikopterjev. Helikopterje naj bi sicer uporabljali za prevoz najvišjih predstavnikov indijske politike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski tožilci sumijo, da je šlo pri 51 milijonih evrov, ki jih je Finmeccanica leta 2010 plačala švicarskim posrednikom za zagotovitev posla prodaje helikopterjev Indiji, dejansko za podkupnino. Del tega denarja naj bi pristal tudi v rokah italijanskih politikov.

Policija je v zvezi z primerom aretirala tudi Orsijevega naslednika pri Agusti Bruna Spagnolinija. Opravila je tudi 37 hišnih preiskav tako domov kot tudi poslovnih prostorov.