Manj kot mesec dni po odmevnih hišnih preiskavah zaradi izčrpavanja Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) je specializirano državno tožilstvo zoper nekdanja vodilna Ranka Mimovića in Stanka Petriča vložilo prvo obtožnico.

V njej jima očitajo storitev kaznivega dejanja goljufije in protipravne pridobitve velike premoženjske koristi, za kar jima grozi do osem let zapora. Gre za 2,2 milijona, ki jih je Mimovićevemu podjetju Patera nakazal Alojz Bizjak, direktor družbe Albistroj, ki je za CPL opravljala zemeljska pripravljalna dela. To je naredil, ker mu je Petrič razložil, da lahko le tako sprostijo 25-milijonska sredstva iz finančnih skladov iz Švice in Italije, ki jih je v javnosti dlje časa predstavljal kot rešitelje CPL. Po naših informacijah je tožilka Blanka Žgajnar pohitela z obtožnico, saj se je Mimoviću in Petriču iztekal pripor, tudi sicer pa so zbrali dovolj dokazov.

Glede na količino dokumentacije, zasežene v okviru januarskih preiskav, pa je mogoče v naslednjih mesecih pričakovati nove obtožnice. V NPU namreč nekdanje vodilne iz CPL, predvsem Mimovića, zaradi večmilijonskih nepovratnih posojil in poroštev sumijo tudi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja.

Mimović briše sledove milijonskega izčrpavanja

Na pogorišču CPL medtem izginja eno od podjetij, vpletenih v sporne posle, ki so pomagala finančno izčrpati enega večjih domačih gradbincev. Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč sprožilo postopek izbrisa CPL – družbe pooblaščenke iz sodnega registra brez likvidacije. To je storilo, ker na naslovu v nekdanji poslovni stavbi CPL nihče ni dvigoval pošte. Pooblaščenka, ki jo lastniško obvladuje Mimovićeva italijanska Patera, je sicer 91-odstotna lastnica propadlega CPL, v zadnjih dveh letih pa je Mimoviću in Petriču služila kot obvod za črpanje denarja iz poslovnega sistema CPL. Zato ni izključena možnost, da jo je Mimovićev krog sklenil predčasno ugasniti in s tem preprečiti njen stečaj.

Ta bi lahko naplavil nove podatke o spornih poslih. Kot smo razkrivali v Dnevniku, si je pooblaščenka sredstva na veliko izposojala iz še likvidnih podjetij v lasti CPL. V prvi vrsti gre za KPL, ki je v Ljubljani zadolžen za zimsko službo in je predstavljal zdravo jedro skupine CPL. Samo med lanskim junijem in novembrom je pooblaščenki nepovratno nakazal 2,6 milijona evrov. Uradno je posojila najemala za »vzdrževanje tekoče likvidnosti«, iz česar gre sklepati, da je denar po Mimovićevem nalogu posojala naprej.

TAČ zaradi Mimovića ugasnil proizvodnjo

Kriminalisti ne morejo spregledati niti dogajanja v Tovarni asfalta Črnuče (TAČ). Nekoč uspešno podjetje, ki je še leta 2011 ustvarilo devet milijonov evrov prihodkov, so podobno kot KPL na kolena spravila večmilijonska poroštva lastnikom. Zaradi izvršb je morala pred letom dni ustaviti celo proizvodnjo asfalta. TAČ je pooblaščenki v obdobju od januarja do septembra lani posodil 1,3 milijona evrov. Ker sredstva niso bila vrnjena, so terjatev v celoti oslabili. Dodatno je jamčil za plačilo štirih milijonov evrov obveznosti povezanih družb. Gre za kupnino, ki jo je lastnikom CPL Mihaelu Bizjaku, Zvonku Šavorju in Bojanu Kozarju za njihove deleže obljubil Mimović.

Da je bilo tudi zadnje leto dni pred stečajem CPL polno spornih nakazil, je potrdil tudi njegov stečajni upravitelj Veljko Jan. Po pregledu poslovne dokumentacije so vložili kar 34 izpodbojnih tožb v vrednosti okoli 520.000 evrov. »Gre za zadeve, ko so bili nekateri upniki poplačani pred drugimi,« je povedal Jan, vendar ni izpostavil konkretnega primera. Napovedal je tudi kazenske ovadbe proti vpletenim.