Kot so danes pojasnili na Združenju evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA), so slabšo prodajo avtomobilov marca zabeležili na praktično vseh večjih trgih. V Nemčiji se je denimo v letni primerjavi zmanjšala za 17,1 odstotka, podatke ACEA povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Ena najobsežnejših padcev sta zabeležili tudi močni evropski gospodarstvi - na Finskem so marca letos glede na marec lani prodali 58,6 odstotka manj vozil, na Nizozemskem pa 31,4 odstotka manj vozil.

Slabe rezultate so zabeležili tudi v ranljivih evrskih državah. Na Cipru se je prodaja avtomobilov skrčila za 58,9 odstotka, v Italiji pa je število na novo registriranih vozil upadlo za 4,9 odstotka.

Ena redkih držav, ki ni sledila negativnemu trendu, je Velika Britanija

Na Otoku so prodajo vozil v tretjem letošnjem mesecu na letni ravni okrepili za 5,9 odstotka.

Podatki združenja za prvo četrtletje medtem kažejo, da se je število novih registriranih vozil v EU glede na enako obdobje lani znižalo za 9,8 odstotka na tri milijone.

Med proizvajalci avtomobilov je nemški Volkswagen marca zabeležil 14,6-odstoten padec prodaje vozil znamke Volkswagen, prodaja francoskega PSA Peugeot Citroen se je skrčila za 16 odstotkov, italijanski Fiat pa je na drugi strani zaznal osemodstotno rast.

Glede na poročilo ACEA je kriza avtomobilskega trga prizadela tudi proizvajalce luksuznih avtomobilov. Število na novo registriranih vozil nemškega BMW se je marca znižalo za 4,7 odstotka, nemškega Audija pa za 8,8 odstotka. Nemški Mercedes Benz pa je tretji letošnji mesec sklenil z 0,6-odstotno rastjo prodaje.