V skladu z ukrepi, ki jih je Probanki odredila Banka Slovenije, bi morala banka sprva do 30. aprila, nato pa na podlagi njene prve vloge za podaljšanje do 27. junija povečati svoj osnovni kapital. Bančni regulator je v petek izdal novo odločbo o podaljšanju roka, ki se izteče konec septembra.

Kot so danes sporočili iz Probanke, bodo nadaljevali z aktivnostmi za izboljšanje svojega poslovanja, med katere sodi načrtovano povečanje osnovnega kapitala. Trenutno izdajatelj načrtuje podrobne razgovore o sodelovanju pri dokapitalizaciji s petimi možnimi investitorji.

Ko bodo razgovori končani ter znani dokončni elementi povečanja osnovnega kapitala in investitor, bo vodstvo banke sklicalo skupščino, ki bo odločala o povečanju osnovnega kapitala, so danes iz banke še sporočili preko spletne strani Ljubljanske borze.

Delničarji Probanke so konec aprila potrdili sklep o do 50-milijonski dokapitalizaciji banke. Kot svetovalca v postopku dokapitalizacije so najeli avstrijsko svetovalno podjetje IMAP M&A Treuhand. V skladu z načrtom dokapitalizacijskih aktivnosti pa je zaključek postopka predviden decembra.

Ne glede na te dejavnosti pa v Probanki zagotavljajo, da izvajajo tudi druge ukrepe, s katerimi si prizadevajo za izboljševanje poslovanja, zmanjšanje obsega tveganih naložb in racionalizacijo stroškov.

Letos ob tem za izboljšanje kapitalske ustreznosti izvajajo tudi dejavnosti predčasnega odkupa lastnih obveznic serije PRB10. Večino nakupov teh obveznic v zadnjem času je izdajatelj izvedel po ceni 68 odstotkov nominalne vrednosti. Ker razlika med nakupno ceno in nominalno vrednostjo predstavlja prihodek banke, tako posredno vpliva na izboljšanje njenega količnika kapitalske ustreznosti.

Probanka namerava s temi nakupi nadaljevati v skladu z razpoložljivimi sredstvi ter ponudbo in povpraševanjem na trgu.