Prisilna upraviteljica Nivoja Darja Erceg je nekdanja prva nadzornica Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG), ki je bilo v zadnjih letih tesno poslovno povezano s celjskim gradbincem. Temu so šli v GPG še tik pred stečajem močno na roko in predčasno poplačali njegovo terjatev. Že takrat je v Nivoju vse vzvode vlekel Danilo Senič, GPG pa je vodil Boris Dolamič, partner Darje Erceg. Ta teh podatkov pred imenovanjem za prisilno upraviteljico očitno ni razkrila sodišču.

Nivo, eden zadnjih še živečih gradbincev, je od srede marca tudi uradno v prisilni poravnavi. To je dočakal le še kot senca nekoč velikega podjetja. V zadnji fazi izčrpavanja je iz Nivoja izginilo za 11 milijonov evrov naložb. Te je Senič prodal neznanemu kupcu, ki je zanje plačal le 300.000 evrov. Kljub temu se zdi, da je imel Senič znova srečo. Celjsko sodišče je namreč za prisilno upraviteljico, ki bo prej ali slej morala pobrskati po njegovih spornih poslih, imenovalo Darjo Erceg, do stečaja prvo nadzornico GPG, s katerim je Nivo še pred časom več kot odlično sodeloval.

GPG in Nivo je tako mogoče najti skupaj pri 32 milijonov evrov vredni gradnji prve faze soseske s 411 stanovanji na Brdu. Naročnik je bil državni stanovanjski sklad. Prav zaradi tega posla je njegov nadzorni svet oktobra 2011 vladi predlagal razrešitev tedanjega direktorja sklada Primoža Pirca. Razlog: Pirc naj bi nadzornikom prikrival, da Nivo v resnici ni bil »le« podizvajalec GPG, ampak enakovreden partner v konzorciju. To je pomenilo, da bi moral dela po stečaju GPG v aprilu 2011 nadaljevati Nivo. Kljub temu je sklad s celjskim gradbincem po ugotovitvah nadzornikov raje podpisal novo pogodbo za izvajanje nujno potrebnih del in mu za to plačal še dodatnih 2,4 milijona evrov.

Še v začetku leta 2011 sta bila Nivo in GPG v odličnih odnosih. To razkriva tudi pravno mnenje, ki so ga za stečajno upraviteljico GPG Melito Butara izdelali v odvetniški družbi Živko in Purg. Iz njega je razvidno, da je GPG takrat prednostno poplačal nekaj izbranih upnikov, med njimi tudi Nivo, ki mu je nakazal skoraj 174.000 evrov. Nivoja na poznejšem seznamu upnikov GPG v stečaju, ki ga je februarja 2012 pripravila Butara, ni. »Gre za kršitev obveznosti enakega obravnavanja upnikov,« so nakazilo Nivoju komentirali avtorji pravnega mnenja. Tudi takrat je nadzorni svet GPG vodila Ercegova.

Je lahko to razlog za domnevo, da bo šla Ercegova tudi pri vodenju prisilne poravnave Nivoja, do katerega imajo banke skoraj 18 milijonov evrov nezavarovanih terjatev, na roke Seniču? Medtem ko Ercegova za pojasnila včeraj ni bila dosegljiva, so nam na okrožnem sodišču v Celju pojasnili, da je bila imenovana po »naključnem sistemskem izboru«. Čeprav so poudarili, da jim ob imenovanju »ni bil znan noben zadržek, naštet v zakonu«, so opozorili, da je upravitelj sam dolžan odkloniti imenovanje, če zanj obstajajo ovire. »Gospa Erceg imenovanja ni odklonila,« so dodali.

»Če drži to, kar navajate, bi morala upraviteljica te okoliščine sodišču sporočiti,« meni predsednik zbornice upraviteljev Marko Zaman. »Sodišče pa je tisto, ki bo presodilo, ali je to ovira za imenovanje upravitelja. Sodišče sicer ne more poznati razlogov, ki so na strani upravitelja in ki ne izhajajo iz javno dostopnih evidenc. Zakon izrecno določa, da mora upravitelj obvestiti sodišče o obstoju drugih okoliščin, ki vzbujajo dvom o nepristranskosti upravitelja pri opravljanju funkcije,« je dodal Zaman.