Ali se bo poslovnežu Igorju Juriju Pogačarju uspelo izmotati iz finančnih težav in ali bo njegov imperij preživel? Poleg občasne blokade transakcijskih računov njegovega krovnega podjetja Ram Invest se Pogačar srečuje še z drugimi težavami. Del teh so številne tožbe, ki jih je proti Pogačarju vložil stečajni upravitelj cerkniške gradbene družbe Gradišče Anton Jagodic. Pred stečajem je bil namreč Ram Invest lastnik Gradišča.

Do zdaj je Jagodicu uspelo dobiti pravnomočno tožbo proti Ram Investu v višini 295.000 evrov. Po odločitvi sodišča je Ram Invest vložil zahtevo za revizijo postopka. Proti Ram Investu je Jagodic sicer vložil tožbo v višini 458.000 evrov, vendar je del sodbe višje sodišče razveljavilo, tako da bo moralo o zadevi ponovno odločati prvostopenjsko sodišče. Drugo tožbo v višini nekaj več kot milijon evrov pa je višje sodišče razveljavilo. Poleg tega proti Ram Investu potekata še dva sodna postopka: eden v višini 523.000 evrov, drugi pa v višini skoraj 1,3 milijona evrov. Pogačar podrobnosti obeh tožb ni želel komentirati, pojasnil pa je, da po prepričanju njegovih odvetnikov pogodbe, za katere je Jagodic vložil tožbe zaradi ničnosti, ne morejo biti nične. Po naših informacijah poskuša stečajni upravitelj sodišče prepričati, da je bil prenos lastništva Gradišča pred začetkom njegove prisilne poravnave leta 2010 z Ram Investa na škofjeloško podjetje Tehnoservis ničen. Tehnoservis, ki je v lasti poslovneža Bojana Starmana, je po tem, ko je imel transakcijske račune blokirane skoraj tri leta, pred meseci končal v stečaju.

V stečajnem postopku Gradišča so upniki skupno prijavili za skoraj 18 milijonov evrov terjatev, pri čemer jih je Jagodic prerekal dobrih pet milijonov evrov. Tako kot v številnih drugih stečajih tudi v primeru Gradišča upniki še zdaleč ne bodo poplačani. Iz otvoritvene bilance je namreč razvidno, da je ob začetku stečaja družba imela »le« 3,6 milijona evrov premoženja. Od tega zneska je nepremičnin in opreme skupno za le nekaj sto tisoč evrov, večino premoženja pa zajemajo terjatve. V podrobnem pregledu poslovanja cerkniškega podjetja pa je sodna izvedenka Anka Černe ugotovila, da naj bi bilo izpodbojnih poslov za 2,4 milijona evrov. V času po začetku prisilne poravnave oktobra 2010 in do začetka stečaja januarja 2011 je Gradišče izdalo za 1,05 milijona evrov dobropisov naročnikom gradbenih del. Zato ne preseneča, da je stečajni upravitelj Jagodic vložil skoraj 40 izpodbojnih tožb.

Težave pa utegne imeti Pogačar tudi v družbi Pinus TKI. Vprašanje je zlasti, ali mu bo uspelo poplačati obveznosti iz prisilne poravnave, ki so jo upniki potrdili decembra 2012. Zaradi zamude pri izplačilu plač so konec lanskega oktobra Pinusovi delavci napovedali opozorilno stavko, vendar so se nato premislili. Pogačar je dejal, da so vsem delavcem poravnali obveznosti, in napoveduje, da so pred družbo boljši časi. Medtem ko je Pinus TKI lani dosegel pet milijonov evrov prihodkov, je nedavno z družbo iz ZDA podpisal pogodbo, na podlagi katere bi letos lahko dosegel 12 milijonov evrov prihodkov. Pinus po Pogačarjevih besedah v letošnjem letu nameravajo razdeliti na tri dele – sežigalnico, logistiko in proizvodnjo izdelkov za varstvo rastlin, pri čemer za nakup vsake od naštetih poslovnih enot obstajajo interesenti.