Država ima v nadzornem svetu Geoplina nova predstavnika.

To sta na včerajšnji skupščini postala predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič in Mojca Golc, ki prihaja iz podjetja Eltec-Petrol v večinski lasti Petrola. Na položajih sta zamenjala dosedanjega predsednika nadzornega sveta Matjaža Novaka, sicer nekdanjega svetovalca za energetiko v kabinetu Janeza Janše, in Tomaža Orešiča. To pa bo morda povečalo pritisk tudi na upravo Geoplina, ki jo vodi Boštjan Napast.

Slednji, sicer član uprave Petrola v času prve Janševe vlade, je bil na čelo Geoplina imenovan poleti 2011, na vrhu družbe pa je preživel tudi drugo Janševo vlado. V šestčlanskem nadzornem svetu je užival podporo obeh predstavnikov Petrola (Tomaža Berločnika in Iztoka Bajde), v njegov krog pa je vsaj do pred kratkim sodil tudi Orešič. A obrambni zid Geoplinove uprave je od včeraj morda nižji. Vsaj Ribič je bil namreč v nadzorni svet Geoplina imenovan s podporo Pozitivne Slovenije (PS), kjer ima vajeti energetske politike v rokah njen podpredsednik Robert Golob. Pri tem je javna skrivnost, da so v PS nezadovoljni z domnevno preveliko pasivnostjo družbe Plinovodi pri pripravi projekta plinovoda Južni tok. Odgovornost za to v krogih te stranke pripisujejo Napastu, sicer prvemu nadzorniku Plinovodov.

Že v prihodnjih mesecih bo tako jasno, ali in kako bo država pri vprašanju Južnega toka prek novih nadzornikov pritisnila na Napasta. Druga predstavnica države Mojca Golc, ki je v letih 2010–2011 nadzirala Pošto Slovenije, je sicer trenutno zaposlena kot vodja projektov v podjetju Eltec-Petrol v večinski lasti Petrola. To posledično pomeni, da bo imela največja domača naftna družba v novem nadzornem svetu vsaj na papirju kar tri od šestih predstavnikov. Največja lastnica Geoplina je s skoraj 40-odstotnim deležem država, Petrol pa ima v družbi v lasti tretjinski delež.