Delnice podjetja KPL, katerega vajeti je konec aprila po razveljavitvi stečaja matičnega Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) spet prevzel Primož Ovijač, sicer do nedavnega tudi direktor CPL, bi morale biti v zadnjem mesecu že dvakrat na dražbi, a je bila ta kljub očitnemu interesu v obeh primerih pol ure pred začetkom preklicana. Zaposleni se bojijo, da gre še za enega v nizu poskusov zavlačevanja in izčrpavanja podjetja, ki je bilo zadnje leto in pol, kot smo že poročali, zakladnica denarja za CPL.

Na izvršilnem oddelku ljubljanskega okrajnega sodišča pojasnjujejo, da so dražbo obakrat preklicali zaradi prekratkega roka med vročitvijo oklica dražbe strankam in datumom razpisane dražbe, ki naj bi bil po zakonu (najmanj) tri dni. Vendar pa v pisarni izvršitelja Marijana Hojsa trdijo, da v primeru prodaje vrednostnih papirjev takšen rok ni predviden. »Zato zavračamo možnost, da je bila storjena proceduralna napaka. Pa tudi če bi bil omenjeni rok res predpisan, je bila dražba oklicana prej, kot ga ta predvideva. Pomisleke bi konec koncev razumeli, če se pred dražbo ne bi pojavil nihče, a interesentov je bilo v obeh primerih kar nekaj,« pravi Denis Paternost iz pisarne izvršitelja, kjer podobnega primera ne pomnijo. Kot je pojasnil, nov datum za dražbo še ni določen. »Naš cilj je bil čim prej prodati delnice, a glede na to, da je sodišče že dvakrat poseglo vmes, ne vidimo smisla v razpisovanju še tretjega datuma.« Zdaj čakajo na odločitev okrožnega sodišča, ki bo predvidoma do začetka prihodnjega tedna potrdilo ali zavrnilo stečaj CPL.

Na odločitev pa čaka tudi približno 300 zaposlenih v KPL. Kot je povedal predsednik sindikata Slavko Mohorčič, so plače za minuli mesec sicer prejeli, a skrb zbujajoče je, da ima podjetje, ki ima z ljubljansko mestno občino sklenjeno koncesijo za zimsko službo, spet blokirane račune. Damijan Stanek, ki je vodil podjetje v obdobju stečaja CPL, je že pred časom povedal, da jim je uspelo vzpostaviti dogovor tako z dobavitelji kot z bankami, a je ta spet padel v vodo, ko je višje sodišče razveljavilo stečaj in se je na čelo podjetja vrnilo staro vodstvo. »Zdaj je bistveno vprašanje, kdo bo naš novi lastnik, saj je jasno, da bo podjetje na neki točki naprodaj – ali bo to nekdo, ki bo imel poštene namene, ali pa nekdo, ki bo nadaljeval z izčrpavanjem,« poudarja Mohorčič, ki se sprašuje, kako da še nikogar od vodilnih v skupini CPL ni dosegla roka zakona.