Direktor Telekomovega podjetja GVO Edo Škufca se poslavlja s položaja. Novo službo si je našel v upravi CGP, ki je v lasti družb Darija Južne. Prav z njegovim podjetjem Hidrotehnik se je GVO pred meseci neuspešno potegoval za okoli 30 milijonov evrov vreden posel čiščenja odpadnih voda na območju Ljubljane.

Škufca je bil še pred kratkim uradni kandidat uprave Telekoma, ki jo vodi Rudolf Skobe, za nov mandat na čelu GVO. A nato naj bi se umaknil zaradi pritiska tako imenovanega trdega jedra Telekomovih sindikalistov. Zdaj se Škufca – dobrih pet let po tistem, ko je zapustil SCT, kjer je bil izvršni direktor za visoke gradnje – vrača v gradbeništvo.

Prihod Škufce v CGP je pomenljiv v luči dosedanjih tesnih poslovnih povezav med GVO in Hidrotehnikom. Že aprila letos sta se družbi odločili za skupni nastop na prvem razpisu za čiščenje odpadnih voda. Potem ko je ta »padel« na državni revizijski komisiji, sta se Hidrotehnik in GVO prijavila tudi na nov razpis, a ju je premagal konzorcij, ki ga vodi Javna razsvetljava. Že takrat se je na veliko ugibalo o razlogih za sodelovanje GVO pri oddaji ponudbe. Telekomovo podjetje se namreč ne ukvarja z gradnjo vodovarstvene, ampak telekomunikacijske infrastrukture. Zagotovo je GVO s sodelovanjem v konzorciju šel močno na roke Hidrotehniku. V konzorcij je namreč prinesel velik garancijski potencial in likvidnost. Po enem od razpisnih pogojev je moral imeti konzorcij v času trajanja posla zagotovljena likvidna sredstva v višini 900.000 evrov ali možnost najetja kredita v enakem znesku. Podjetja iz kroga Južne so sicer med pomembnejšimi malimi delničarji Telekoma, v njegovem nadzornem svetu pa sedi tudi članica uprave Perspektive Bernarda Babič.

CGP od izterjave loči le izvršba

Škufco v upravi CGP čakata najmanj dve težki nalogi. Poleg racionalizacije poslovanja (omenja se znižanje plač za petino) tudi izterjava 4,5 milijona evrov, ki jih novomeškemu gradbincu dolguje Južna. Spomnimo, CGP je že lani zoper Južno, ki ga je sodišče po priznanju krivde obsodilo na 1260 ur družbenokoristnega dela in plačilo 1,3-milijonske kazni, vložil premoženjskopravni zahtevek zaradi oškodovanja pri poslih s podjetji iz Liechtensteina. Toda le nekaj mesecev po pravnomočni obsodbi Južne zaradi zlorabe položaja in pranja denarja je v novomeškem gradbincu prišlo do puča. Dolgoletnega predsednika uprave Marjana Pezdirca je decembra zamenjal Martin Gosenca, brat Vesne Južna.

Čeprav je Južna zaradi obsodbe že julija uradno odstopil iz nadzornega sveta CGP, naj bi v družbi obdržal velik neformalni vpliv. Eden od razlogov naj bi bila po zatrjevanju nekaterih prav upočasnitev izterjave 4,5 milijona evrov, kar so v CGP zanikali. Toda pri tem velja poudariti, da ima CGP že pravni temelj za neposredno izvršitev zahtevka in to je prav omenjena sodba. Obenem bi izvršilno sodišče v sklepu o izvršbi samo določilo tudi rok za izpolnitev obveznosti. V tem primeru bi verjetno Južna 4,5 milijona evrov moral plačati v 15 dneh.

Družinsko podjetje CGP

Kdaj bo torej CGP vložil izvršbo, s katero bi prejel znesek, ki presega skupno vsoto dobička družbe v letih 2011 in 2012? »Družba bo od Darija Južne dobila poplačan zahtevek, zato nobeni dodatni ukrepi ne bodo potrebni,« nam je včeraj zatrdila Vesna Južna, iz česar je mogoče razbrati, da CGP izvršbe ne bo vlagal. Kje bo Dari Južna dobil denar, ni znano. Poročali smo že, da podjetja iz Skupine Perspektiva bankam dolgujejo okoli 140 milijonov evrov, bankirji pa so že lani od Južne zahtevali poplačilo dela posojil in začetek prodaje finančnih naložb. Prav tako ni jasno, ali bo ta denar prejel CGP ali njegovi upniki. Novomeški gradbinec je imel na zadnji dan leta 2012 za več kot 75 milijonov evrov kratkoročnih obveznosti, od tega dobrih 42 milijonov evrov do bank.

Z njimi ima veliko dela še ena članica družine Južna - Gosenca. S finančnim oddelkom CGP namreč pogodbeno sodeluje tudi še ena članica družine Južna-Gosenca, Jožica Janžekovič, sestra Vesne Južne. Na vprašanje, o tem, ali tolikšno število družinskih članov na pomembnih funkcijah v CGP ovira upravljanje družbe, je Dari Južna včeraj odgovoril, da »je na položaju v CGP samo eden član naše širše družine in to Martin Gosenca«. »Pomembno je zaupanje do članov uprave, pričakuje pa se, da vsak dobro opravlja svoje delo,« je pojasnil Južna. Dodal je, da kot lastnik podpira racionalizacijo poslovanja v CGP. »Celotna gradbena panoga je v težkem položaju, banke zaradi svojih težav gradbeništva ne podpirajo dovolj. CGP je družba, ki posluje uspešno, se razdolžuje pri bankah, ima veliko pogojenih del, ves čas posluje z dobičkom,« je še dejal Južna.