Davčna in carinska uprava sta seznam večjih davčnih neplačnikov na svojih spletnih straneh prvič javno objavili sredi aprila. Na njem je skoraj 16.000 pravnih in fizičnih oseb, katerih neporavnane obveznosti skupaj presegajo 900 milijonov evrov.

Največji dolžnik je bilo na prvem seznamu podjetje Maxicom v stečaju iz Ljubljane, ki državi dolguje več kot 20 milijonov evrov. Z 10 do 20 milijonov evrov dolga sledijo podjetji HTC dva iz Ljubljane in Vegrad iz Velenja, obe prav tako v stečaju, ter Zoran Trifunović, lastnik nekdanjega podjetja Geocom.

Pirc Musarjeva na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti

Po objavi je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona o davčnem postopku, ki govorijo o javni objavi največjih davčnih dolžnikov. Meni namreč, da od tega ne bo želenih učinkov, medtem pa javnosti ostaja skrito bistvo - kaj je država storila za to, da bi davčni dolg izterjala.

Durs hkrati vse davčne zavezance poziva, naj preverijo stanje na svojih knjigovodskih karticah in jih po potrebi tudi uskladijo z Dursom. V upravi pričakujejo, da se bo na račun javne objave davčnih neplačnikov nateklo okoli pet milijonov evrov več sredstev.

Spletna stran z bolj preglednim seznamom neplačnikov

Medtem pa je že zaživela spletna stran, kjer je mogoče bolj preprosto kot na Dursovem seznamu preveriti, ali je neko podjetje na seznamu davčnih neplačnikov. Namenjena je predvsem podjetjem in podjetnikom, ki poslujejo s pravnimi osebami.

"Za prihodnost slovenskega gospodarstva je pomembno, da preprečimo propadanje dobrih podjetij. Javna objava podatkov o davčnih dolžnikih pomaga zaščititi podjetja, a le če so ti podatki na voljo v uporabni obliki," pravijo avtorji spletne strani neplacniki.net. V bazi podatkov je sicer mogoče najti le podatke o dolgovih pravnih oseb, ne pa tudi fizičnih oseb.