Velenjski poslovnež Tomaž Ročnik, ki je poslovno-nepremičninski imperij zgradil s pomočjo Probanke, ima vedno več težav s stečajnimi upravitelji svojih podjetij. Potem ko ga je kazensko ovadil stečajni upravitelj družbe Zlati Klas 1 Franci Ježek, si je zdaj kazensko ovadbo prislužil tudi zaradi oškodovanja upnikov Lipa Radomlje.

»Proti Ročniku oziroma nekdanjim lastnikom Lipa Radomlje (družbe Igem, Toming Inženiring in Toming Consulting, op. p.) sem vložil kazensko ovadbo zaradi oškodovanja upnikov,« nam je povedal Štefan Ščap, stečajni upravitelj Lipa Radomlje. Ščap po sodni poti izpodbija izplačilo dividend iz leta 2011, ko so Ročnikova podjetja iz lesarske družbe pobrala za kar tri milijone evrov dividend. Toda namesto v denarju je Lip Radomlje dividende izplačal kar z delnicami Elektra Maribor in Elektra Gorenjska, saj v tistem času ni imel več praktično nobenih likvidnih sredstev.

Ročnik oziroma njegova podjetja so se pred kratkim sicer želela poravnati, vendar pa je bil njihov predlog za Ščapa nesprejemljiv. Podrobnosti ponujene sprave Ščap ni želel komentirati, sodeč po dostopnih podatkih pa je Ročnik v zameno za opustitev odškodninskih tožb ponudil vračilo okoli 300.000 evrov oziroma okoli 10 odstotkov dividend, ki si jih je pred stečajem izplačal iz družbe.

Kot smo razkrili v Dnevniku, je Ročnik kmalu po prevzemu Lipa Radomlje družbo poslal v likvidacijo, njeno 37.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v okolici Domžal pa je za 7,8 milijona evrov kupila Probanka Nepremičnine. Toda večji del kupnine se je vrnil k Probanki, ki jo je v tistem času vodila Ročnikova sestra Romana Pajenk. Hkrati z nakupom zemljišča je namreč Probanka Lipu Radomlje po nerazumno visokih cenah prodala tudi za 5,5 milijona evrov delnic Elektra Maribor in Elektra Gorenjska. Prav te delnice je nato Lip Radomlje uporabil za izplačilo rekordnih dividend svojim lastnikom. Na drugi strani je bila družba veliko manj radodarna do svojih 120 zaposlenih, ki si lahko obetajo največ 40-odstotno poplačilo svojih terjatev.

Ročnik je julija letos svojo družinsko hišo v Velenju zavaroval s pol milijona evrov vrednim zemljiškim dolgom brez datuma zapadlosti. Zaradi domnevnih zlorab je država ta instrument že ukinila, v kratkem pa naj bi se lotila tudi pregona obstoječih zemljiških dolgov. Hkrati je Ročnik v zadnjih letih pred upniki iz svojih propadajočih podjetij izdvojil za več milijonov evrov nepremičnin. Na družbo Framin je prenesel večinski delež družbe Pup Velenje in nepremičninsko družbo Ježa.

Ročnik je pred dnevi izstopil tudi iz lastništva Toming Inženiringa (nekdanja lastnica Lipa Radomlje) in družbo za vsega 7500 evrov prodal svojemu sinu Zoranu Ročniku. Konec lanskega leta je imel Toming Inženiring za 1,3 milijona evrov premoženja in prav toliko kapitala. Toda premoženje družbe je po naših analizah močno precenjeno, saj v družbi še vedno niso odpisali naložbe v delnice Lipa Radomlje, ki zaradi stečaja nimajo več nobene vrednosti. Edina preostala naložba Toming Inženiringa je paket delnic Elektra Maribor, ki družbi zagotavlja tudi edini vir prihodkov. Samo lani je Toming Inženiring prejel za 12.000 evrov bruto dividend Elektra Maribor, letos pa še dodatnih 9500 evrov. Po dostopnih podatkih je Toming Inženiring ta denar uporabil za poplačilo svojih poslovnih obveznosti, pri čemer ni mogoče izključiti, da je bila prejemnica teh sredstev katera od preostalih Ročnikovih družb.

Zoran Ročnik je od srede letošnjega leta tudi 20-odstotni lastnik družbe Millcom Skupina, na katero je Ročnik prenesel pekarski del svojega imperija. Za vsega nekaj več kot tisoč evrov je namreč Zoran Ročnik iz lastništva Millcom Skupine izplačal nekdanjo direktorico Klasja Celje Dragico Murko. Spomnimo, da sta Murkova in Tomaž Ročnik prav na Millcom Skupino prenesla tudi več nepremičnin Klasja Celje in se zaradi tega znašla v kriminalistični preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada.

Za komentar smo se želeli obrniti tudi na Tomaža Ročnika, vendar se na naše klice ni odzval.