Medtem ko se podjetje Grep, graditelj stadiona v Stožicah, približuje neizbežnemu bankrotu, ki bo verjetno pokopal tudi oba največja lastnika, je eden od njiju očitno že pričel reševati poslednje neobremenjene premoženje pred upniki. Tako je družba Gradis Skupina G pred dnevi izgubila večinsko lastništvo v podjetju Gradis - Consult.

Čeprav ima to po zadnjih podatkih za devet milijonov evrov sredstev v obliki nepremičnin, terjatev in finančnih naložb, se je do njega v čudnih okoliščinah in z le nekaj deset tisoč evrov vrednim vložkom dokopalo podjetje Sector Betonarne. Kdo se skriva za podjetjem, katerega lastništvo vodi do poštnega nabiralnika Lona Consulting iz Londona, za zdaj ni znano. Ni pa izključeno, da za njim stoji skupina ljudi, ki se poklicno ukvarja z likvidacijo podjetij in je v zadnjih nekaj letih že številnim slovenskim menedžerjem pomagala pri skrivanju premoženja pred Davčno upravo RS (Durs) in drugimi upniki.

Gradis ni dobil niti evra, Ogrin o poslu molči

Gradis Skupina G, ki svoje finančne težave rešuje s prisilno poravnavo in odpisom slabe polovice dolga, za Gradis - Consult presenetljivo ni dobil niti evra kupnine. Do spremembe lastništva je namreč prišlo prek dokapitalizacije Gradisa - Consulta oziroma povečanja osnovnega kapitala. Ker je bil Gradis Skupina G do zdaj lastnik le 10.000 evrov visokega osnovnega vložka v Gradisu - Consultu, je podjetje Sector Betonarne z novim vložkom v višini 70.000 evrov prišlo do kar 87,5-odstotnega lastništva. Za zdaj ni znano, ali je pri tem zagotovilo sveža denarna sredstva ali pa je v lastništvo pretvorilo terjatve do Gradisa - Consulta.

Ali je bil Gradis Skupina G pri lastniških premetavanjih kakor koli oškodovan, ostaja neznanka, saj jih predsednik upravnega odbora Uroš Ogrin včeraj ni želel komentirati. »Nismo javna družba, zato mi posla ni treba razlagati,« nam je odvrnil Ogrin. Dejstvo pa je, da načrt finančnega prestrukturiranja Gradisa Skupine G, s katerim je prepričal upnike v potrditev prisilne poravnave, nikjer ne predvideva znižanja lastniškega deleža v Gradisu - Consultu kot enem od najpomembnejših odvisnih podjetij. To ima po zadnjih podatkih za kar 8,7 milijona evrov sredstev. Ob tem naj bi Gradis Skupina G v velikem delu tudi financiral poslovanje svojega zdaj že nekdanjega odvisnega podjetja.

V vsakem primeru je Gradis Skupina G, ki ima trenutno nemalo težav z reprogramiranjem posojil pri bankah upnicah, ostal brez dela premoženja, ki še ni bil zastavljen. Dokumenti iz prisilne poravnave Gradisa Skupine G sicer razkrivajo, da mu je Gradis - Consult dolžan kar štiri milijone evrov, do njega pa ima odprto tudi posojilo neznane višine.

Rok Furlan je z Britanci že sodeloval

Novi večinski lastnik Gradisa - Consulta je bil sicer ustanovljen maja lani, pri čemer je njegov lastnik, podjetje Sector Beton, v kapital vložil eno od hiš v naselju Zbiljski gaj v Medvodah, ki jo je zgradil ravno Gradis Skupina G. Sector Beton je medtem v lasti Lone Consultinga, ki ga po dostopnih podatkih obvladuje Britanec Simon Andrew Hanley, vendar v tem primeru verjetno le posoja ime.

Čeprav je Lona Consulting že konec leta 2008 prevzela podjetje Sector Beton, je na mestu direktorja vse do danes zadržala ljubljanskega poslovneža Roka Furlana, glavnega dobavitelja betona za gradnjo stadiona v Stožicah. Navsezadnje je Furlan temu britanskemu podjetju odstopil tudi družbo BSS, ki je letos končala v stečajnem postopku. Čeprav je Furlanova družba obstajala le na papirju in služila kot posrednik med družbami iz sistema SCT Ivana Zidarja, je za seboj pustila za več kot tri milijone evrov neporavnanih dolgov do SCT in Salonita Anhovo.

To pa niso bili edini Furlanovi posli s skrivnostnimi britanskimi podjetji. Furlan je namreč v začetku leta 2011, tik preden mu je Durs zaradi utaje davkov zamrznil celotno premoženje, nanje uspešno prepisal svoje nekaj milijonov evrov vredno premoženje. Med drugim je britanskim podjetjem, najverjetneje z lastniki iz Slovenije, prepustil podjetji Sector Estate in Sector Nepremičnine. Vendarle so se za njimi za razliko od Lone Consultinga našla znana imena – nekdanji vodilni v posojilodajalski aferi Orion, ki se jih je navzelo ime razvpiti likvidatorji podjetij po naročilu.