60-letni upokojenec Kostas Nikolaou je za Reuters povedal, da je negotovost v zadnjih dveh tednih v zraku visela kot »počasna smrt«. »Kako nam lahko povedo, da ne moremo priti do denarja v bankah? Denar je vendar naš, do njega smo upravičeni,« je še jezno poudaril Nikolaou. Kokikou in Nikolaou sta ena izmed več tisočih starejših Ciprčanov, ki danes čakajo v vrstah, da bi prišli do svojega denarja.

Na otoku za zdaj vlada napet mir

Na otoku ob odprtju bank za zdaj vlada napet mir. V središču glavnega mesta Nikozija je policija okrepila navzočnost, policijska vozila pa se vozijo od banke do banke. Pred posameznimi bankami so daljše vrste čakajočih, predvsem starejših komitentov. Velik del jih dvigne najvišji možen znesek 300 evrov, redki pa gotovino položijo na svoje račune, poroča Bloomberg.

Na vseh radijskih in televizijskih postajah uradni predstavniki pozivajo k miru. »Ohranite mirno kri. Juriš na banke ni potreben. To, česar danes ni nujno storiti, lahko opravite jutri,« je mirila tiskovna predstavnica ciprske banke Aliki Stjilianu.

Ciprske banke so se odprle danes ob 12. uri po lokalnem času. Na otoku so pred odprtjem uvedli omejitve plačilnega prometa. S tem želijo preprečiti odliv kapitala po odprtju bank. Ciprčani bodo med drugim lahko na osebo in račun zaenkrat dvignili največ do 300 evrov na dan, razen v primeru, da so dan poprej dvignili manj kot ta znesek.

Večje transakcije mora odobriti centralna banka

Čekov zaenkrat ni mogoče vnovčiti, razen, če jih je izdala tuja banka. Še vedno so onemogočene denarne transakcije, razen, če gre za trgovinske posle z manj kot 5.000 evri vrednosti. Večje transakcije mora odobriti ciprska centralna banka, ki bo za posamezno odločitev imela na voljo 24 ur.

Denarne transakcije so dovoljene tudi za izplačevanje plač, vendar mora delodajalec pri tem izkazati potrebne dokumente o zaposlovanju delavcev. Dovoljene s tudi transakcije za življenjske stroške ali šolnine ciprskim študentom, a le do 5.000 evrov. Tudi v tem primeru je treba transakcije upravičiti s potrebnimi dokazili. Do enakega zneska si lahko Ciprčani denar nakazujejo tudi na kreditne ali plačilne kartice, še poroča Reuters.

Prekinitev vezanih vlog samo v primeru, ko lastnik s tem denarjem poplača isto banko

Vezane vloge ne morejo biti prekinjene in izplačane, razen v primeru, ko želi lastnik vloge s tem denarjem poplačati dolgove do iste banke. Banke prav tako ne morejo opravljati negotovinskih poslov ali denarnih transakcij, ki niso opredeljene z začasnimi pravili o tako imenovani kapitalski kontroli. Nadzor velja za vse račune in plačila v katerikoli valuti, ne velja pa za denar, ki je bil na Ciper nakazan po 27. marcu.

Ciprske banke so zaprli 16. marca, po odločitvi o pomoči Cipru, da bi preprečili zlom bančnega sistema in državnih financ na otoku. Zaenkrat ostaja zaprta tudi ciprska borza, še poroča BBC.

Bruselj: Omejitve kapitalskih tokov so upravičene

Evropska komisija v luči pravil o delovanju notranjega trga EU ocenjuje, da so ciprske omejitve kapitalskih tokov upravičene in potrebne za zagotavljanje javnega interesa na sredozemskem otoku.

Evropska komisija kot varuh evropske zakonodaje ugotavlja, da članice lahko uvedejo začasne omejitve kapitalskih tokov, a morajo biti za to glede na pravila notranjega trga izpolnjeni strogi pogoji. Tak ukrep mora biti namreč v interesu javne varnosti in zagotavljanja izvajanja javnih politik. Takšni ukrepi so lahko upravičeni tudi, če gre zaščito splošnega javnega interesa.

»V trenutnih razmerah predstavlja stabilnost finančnih trgov in bančnega sistema na Cipru vprašanje splošnega javnega interesa in javnih politik ter upravičuje uvedbo začasnih omejitev za prost pretok kapitala,« še ugotavlja Bruselj.