Povprečna mesečna bruto plača za februar se je v primerjavi z lanskim februarjem najbolj opazno znižala v dejavnostih izobraževanje (za pet odstotkov), kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti (za 4,7 odstotka), kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (za 4,6 odstotka) in v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 4,3 odstotka), je sporočil statistični urad.

Najmanjše znižanje, manj kot za odstotek, so statistiki zaznali v drugih dejavnostih, trgovini, vzdrževanju in popravilu motornih vozil ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih.

Povprečna bruto plača za februar pa se je na letni ravni zvišala v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 2,6 odstotka), rudarstvo (za 0,6 odstotka) in predelovalne dejavnosti (za 0,3 odstotka).

Povprečna mesečna bruto plača za februar se je na letni ravni znižala pri pravnih osebah v javnem in pri pravnih osebah v zasebnem sektorju. Pri prvih se je znižala za 3,2 odstotka in je znašala 1722,63 evra, pri drugih pa za 0,8 odstotka in je znašala 1373,20 evra.

S plačo za februar je bilo plačanih povprečno 157 ur na zaposleno osebo ali 10,3 odstotka manj kot v prejšnjem mesecu. Povprečna bruto plača na uro za februar je znašala 9,52 evra, je še navedel urad.