Skupina Sava Re je lani ustvarila 13,2 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj trikrat več kot leto prej. Za slabih pet odstotkov so se lani zvišale tudi kosmate premije, ki so dosegle rekordnih 271 milijonov evrov. »Na rast dobička so pozitivno vplivali zlasti nižje oslabitve hčerinskih družb in s tem tudi višji donos od naložb. Poleg tega nam je lani uspelo znižati tudi stroške poslovanja, izboljšalo pa se je tudi poslovanje naših hčerinskih zavarovalnic na Balkanu,« rast pojasnjuje predsednik uprave Save Re Zvonko Ivanušič.

Za dokapitalizacije hčerinskih podjetij je Sava Re lani namenila okoli deset milijonov evrov, večjih dokapitalizacij pa letos ni pričakovati, saj so po ocenah uprave vse hčerinske zavarovalnice zdaj sanirane. V minulem letu se je opazneje izboljšalo zlasti poslovanje hčerinskih zavarovalnic na Kosovu in v Makedoniji, kjer so lani poslovali z minimalnim dobičkom, leto prej pa so na obeh trgih skupno ustvarili pet milijonov evrov izgube. Tudi na Hrvaškem je Savi Re izgubo uspelo znižati iz 3,8 na 1,7 milijona evrov, medtem ko so v Črni gori poslovali z milijonom evrov dobička, Zavarovalnica Tilia pa je lansko leto končala s kar 3,5 milijona evrov dobička.

Letos naj bi se čisti dobiček Skupine Sava Re povzpel že na več kot 30 milijonov evrov, kar je v veliki meri posledica prevzema Zavarovalnice Maribor. »Prve predstavitve načrtovane 55-milijonske dokapitalizacije, s katero nameravamo financirati prevzem Zavarovalnice Maribor, smo že imeli, odzivi pa so za zdaj spodbudni,« je povedal Ivanušič, a ob tem dodal, da ima Slovenija med tujimi vlagatelji slab sloves, ki ga je izkušnja poljskih investitorjev z delnicami Novo KBM še poslabšala. Po ocenah članice uprave Save Re Mateje Treven bodo dokapitalizacijski prospekt objavili v tretjem tednu aprila, dokapitalizacijo pa bodo izvedli v treh krogih. V prvem krogu, ki bo trajal dva tedna, bodo nove delnice lahko vplačali le obstoječi delničarji, drugi krog bo namenjen malim vlagateljem, tretji krog pa večjim institucionalnim investitorjem. Ceno dokapitalizacijske delnice naj bi v Savi Re določili pred začetkom prvega kroga dokapitalizacije (razpon je trenutno določen med 7 in 9 evri za delnico), ko naj bi izvedli tudi neformalno zbiranje ponudb med potencialnimi investitorji. Uspešno izvedena dokapitalizacija bi po ocenah Ivanušiča pozitivno vplivala tudi na boniteto Save Re, saj bi jo v tem primeru mednarodna bonitetna agencija Standard & Poor's umaknila s svojega tako imenovanega opazovalnega seznama.

V prihodnjem letu naj bi Sava Re prvič izplačala tudi dividende, za kar naj bi skupno namenili 30 odstotkov letošnjega dobička. Za dividende naj bi v prihodnjem letu tako namenili okoli šest milijonov evrov oziroma med 0,3 in 0,4 evra bruto za delnico. mp