Na skupščini, katere se je udeležilo 90 odstotkov kapitala z glasovalno pravico, so potrdili poročilo o poslovanju Perutnine Ptuj v letu 2012 ter upravi in nadzornemu svetu podelili razrešnico za poslovanje. Tak sklep so izglasovali z 88-odstotno večino. Za revizorja poslovanja v letošnjem poslovnem letu pa so potrdili družbo KPMG Slovenija.

Delničarji največjega perutninskega prehranskega sistema v regiji so odločali tudi o imenovanju novega nadzornega sveta, saj sedanjemu 26. septembra poteče mandat. S 60-odstotno večino so potrdili predlog uprave, da se Simonu Toplaku podeli nov štiriletni mandat, namesto dosedanjega predsednika nadzornega sveta Radovana Stoniča in člana Franca Zupaniča pa da v nadzorni svet prideta Drago Sok in Borut Bratina.

Pred tem so delničarji zavrnili nasprotni predlog Kapitalske družbe, Modre zavarovalnice ter Društva Mali delničarji Slovenije, po katerem bi člana nadzornega sveta poleg Toplaka bila Simon Čadež in Borut Simonič.

Zavrnili revizijo s strani Ernst & Young

Ravno tako je skupščina zavrnila predlog Kapitalske družbe in Modre zavarovalnice, da revizijska hiša Ernst & Young preveri vodenje poslov v Perutnini Ptuj v zadnjih petih letih. Ta predlog je bil zavrnjen s 87 odstotki glasov delničarjev.

Predsednik uprave Roman Glaser je bil s potekom skupščine zadovoljen, "saj je minila v konstruktivnem duhu in s tem dala potrditev dosedanjega dela, ki ga angažirano nadaljujemo tudi še v letošnjem letu, saj smo že v prvi polovici leta ustvarili za dober milijon evrov dobička iz poslovanja".

Leto 2012 je Perutnina Ptuj zaključila po načrtih in realizirala najvišjo prodajo v zgodovini (261,8 milijona evrov). Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) je bil v višini skoraj 25 milijonov evrov, kar je 30 odstotkov več kot leto prej. "To kaže na stabilnost in robustnost Skupine Perutnina Ptuj, še zlasti če povzamemo dejstvo, da je EBITDA marža porasla na 9,5 odstotka, kar Perutnino Ptuj uvršča v sam vrh svetovnih proizvajalcev mesa," je še izpostavil Glaser.

Zaradi slabitve naložbe v delnice Probanke je družba lani ustvarila 7,5 milijona evrov izgube, ki jo bo pokrila iz nerazporejenih dobičkov preteklih let in drugih rezerv.