Kot pojasnjujejo na Pošti Slovenije, gospodarska kriza in še nekateri drugi dejavniki, med katerimi omenjajo strukturne spremembe na trgu poštnih storitev, popolno odprtje poštnega trga v EU ter posledično vedno večjo konkurenco, racionalnejše delovanje strank, tako gospodarskih družb kot javne uprave, ter spremembe davčne zakonodaje, ki Pošti nalaga vedno večje obveznosti, močno vplivajo na poslovanje družbe.

Pošta, ki je v državni lasti, je v tem času opravila za dobrih 714 milijonov evrov poštno-logističnih storitev. Ob tem v podjetju ocenjujejo, da bodo leto zaključili s pozitivnim izidom iz poslovanja, zaradi slabitve naložbe v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM) in predvidene slabitve naložbe v Poštni banki Slovenije (PBS) pa predvidevajo, da bodo leto končali v rdečih številkah.

Sicer pa je izboljšanje rezultatov poslovanja za Pošto trenutno prioritetna naloga, zato je uprava že sprejela vrsto dodatnih, kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov, med katerimi so tudi manj priljubljeni, a nujni in prepotrebni varčevalni ukrepi, ob tem pa se bodo soočili tudi z organizacijskimi spremembami.

Kot so še dodali, so dolgoročni ukrepi v prvi vrsti naravnani v pridobivanje novih poslov, ki bi jih lahko množično opravljali na poštnih okencih ter v prepoznavanje novih poslovnih priložnosti.

Družba bo v sklopu reorganizacije po vzoru danes ponovno uspešnih evropskih poštnih operaterjev, ki so se s podobno situacijo soočali pred leti in jo uspešno presegli, posegla tudi v lastno organizacijo in poštno omrežje.

Tako načrtuje nadaljevanje preoblikovanja rednih v pogodbene in premične pošte, pri čemer se bo prihodnje leto število slednjih povečalo za dodatnih 50, ter širšo racionalizacijo in optimizacijo poslovanja.

Več kot nujno bo tudi centraliziranje posameznih delovnih procesov in združevanje nekaterih oddelkov znotraj poslovnih enot s poslovnimi funkcijami na upravi družbe in v poslovnih enotah. Spremembe bo Pošta izvajala postopoma, pri tem pa bo zmanjševala tudi število zaposlenih.

Hkrati bo družba posegla še na področje predpisov in korporativnega upravljanja, procesov in organizacije ter novih storitev. Prizadevali si bodo za prilagoditev standardov kakovosti, ureditev cen oz. popustov za izvajalce zamenljivih storitev na ekonomski osnovi ter doseganje ekonomsko vzdržnih cen univerzalne storitve, predvsem pa bodo svojo prisotnost krepili na trgu logističnih storitev in oskrbnih verig.