Uporabniki plačilnih kartic Diners lahko po treh mesecih nedelovanja spet plačujejo z njimi na več tisoč prodajnih mestih po Sloveniji, so včeraj sporočili iz podjetja Erste Card, ki je novi lastnik franšize za Slovenijo. Hkrati so v skladu z dogovorom poravnali dolgove starega Dinersa do 2355 trgovcev v skupni višini 17,2 milijona evrov in začeli pošiljati nove kartice dosedanjim uporabnikom.

V ponudbi za uporabo novih storitev Dinersa Cluba so pristopna izjava, dokument z informacijami o obročnem plačevanju, potrdilo o stanju dolga (če obstaja) ter nova, še ne aktivna kartica Diners. Ko bodo podpisane dokumente vrnili, še prej pa poravnali svoje morebitne zapadle obveznosti, bodo v nekaj delovnih dneh, predvidenih za aktiviranje, tudi začeli uporabljati kartice. Kot je nedavno v pogovoru za Dnevnik dejal generalni direktor Erste Carda Mladen Mirko Tepuš, načrtujejo do konca letošnjega leta pridobiti 50.000 članov (prej jih je imel Diners okoli 80.000).

Erste Card je sicer do danes sklenil sporazum s skupno 2500 trgovci. Uporaba novih kartic Diners je tako mogoča na več kot 8000 prodajnih mestih po Sloveniji. Medtem ko trgovci pospešeno podpisujejo nove enoletne pogodbe, ki jim bodo prinesle vnovično vključitev v mrežo Diners in sredstva, ki jim jih dolguje družba priprtega Tomaža Lovšeta, naj bi predvsem manjši imeli nemalo pripomb na poslano dokumentacijo, ker naj bi bila v velikem delu nejasna.

V kratkem dopisu, ki ga je eden od izvršnih direktorjev podjetja Diners Club International Ltd. Matt Sloan konec prejšnjega meseca pošiljal trgovcem, so namreč navedeni številni pogoji, h katerim se morajo ti pisno zavezati. Tako naj bi jih skrbelo predvsem, da se višina sredstev, ki bi jih prejemali ob njihovi zapadlosti, ne bi ujemala z dejanskim stanjem, nato pa bi imeli zaradi določil v pogodbi zvezane roke. »V teh primerih naj se trgovci obrnejo na Dinit, ki v Sloveniji za Diners Club International komunicira s trgovci glede poplačila dolgov DC SLO,« so nam včeraj povedali v Erste Cardu. Kljub drugemu lastniku franšize naj bi uporabniki Dinersovih kartic obdržali pravico do obročnega plačevanja. »Uporabniki kartice Diners bodo lahko plačevali na obroke, če bodo za to izkazali interes in takoj, ko bo Erste Card od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejel dovoljenje za potrošniško kreditiranje. Pričakujemo, da bi dovoljenje lahko prejeli do sredine septembra tega leta,« so dodali. Erste Card bo sicer na osnovi posredovanih podatkov v skladu s predpisi določil višino odobrenega mesečnega limita in aktiviral kartico tudi za obročno odplačevanje. Trgovci bodo imeli po novem na voljo tudi bolj varno obliko financiranja obročnih plačil, kot so jo imeli še pod Lovšetom. Kot je znano, je ta sredstva trgovcev porabil za druge svoje posle in ni mogel redno poravnavati obveznosti do trgovcev, zaradi česar je nato njegov Diners tudi ostal brez licence Banke Slovenije. Tako bo Erste Card trgovcem ponudil tudi možnost, da sam financira obročna plačila, vendar bodo morali trgovci temu primerno plačevati višjo provizijo.