Namesto Šlambergerja na čelo MLM Dušan Goršek

Nadzorniki Mariborske livarne Maribor (MLM) so včeraj za novega predsednika uprave imenovali Dušana Gorška, ki je bil do nedavnega predsednik uprave družbe Litostroj Ravne. Dosedanji predsednik uprave Boris Šlamberger ostaja v družbi zaposlen na mestu svetovalca uprave. Za zamenjavo se je nadzorni svet MLM, ki ga sestavljajo predstavniki bank, odločil, ker poslovanje zaostaja za načrti.

Factor banka prodaja zdrav portfelj

Factor banka, ki je od septembra v postopku nadzorovane likvidacije, je včeraj objavila vabilo vlagateljem za nakup kreditnih poslov, ki se normalno odplačujejo. Gre za skupno 517 posojil s spremljajočimi zavarovanji, katerih bruto vrednost ob koncu lanskega novembra je znašala 376,4 milijona evrov.

Gorenjska banka z novo upravo

Nadzorniki Gorenjske banke so na petkovi seji v upravo banke imenovali Mojco Osolnik Videmšek in Hansa Hermanna Lotterja, za katera bo nemudoma stekel postopek za pridobitev licenc Banke Slovenije. Tudi Srečko Korber ostaja član uprave. Že včeraj smo v Dnevniku poročali, da je Gorazd Trček odstopil z mesta predsednika uprave banke, začasno pa ga je nadomestil Andrej Andoljšek, dosedanji predsednik nadzornega sveta Gorenjske banke in član uprave Save.

NLB po 20 letih iz Rusije

NLB bo s koncem januarja zaprla predstavništvo v Moskvi. Odločitev so sprejeli v okviru celovite preobrazbe, katere cilj je tudi stroškovna optimizacija poslovanja.

Boljša gospodarska klima

Vrednost kazalnika gospodarske klime v Sloveniji je bila januarja za tri odstotne točke višja kot decembra in za sedem odstotnih točk višja kot januarja lani. Gospodarsko razpoloženje se je okrepilo tudi v največji slovenski trgovinski partnerici Nemčiji. Vrednost kazalca, ki ga izračunava inštitut Ifo iz Münchna, se je zvišala za 1,1 točke, na 110,6 točke, kar predstavlja najvišjo raven po juniju 2012.

Pripravila Jan Bratanič in STA