Agrokor bo na Hrvaškem zaprl 96 trgovin

Hrvaška agencija za konkurenčnost (AZTN) je pogojno odobrila predlog hrvaškega živilskega koncerna Agrokor za koncentracijo na hrvaškem maloprodajnem trgu po načrtovanem prevzemu Mercatorja. Agrokor se je moral ob tem obvezati, da se bo odpovedal 96 trgovinam Konzuma in Mercatorja-H na Hrvaškem. Spomnimo, da je odobritev koncentracije ključna, da bi Agrokor dobil sredstva za nakup Mercatorja s strani partnerjev pri nakupu, Evropske banke za obnovo in razvoj ter skladov Blackstone in One Equity Partners.

Luka Koper lani s padcem dobička

Skupina Luka Koper, ki jo je te dni moral zapustiti prvi mož Gašpar Gašpar Mišič (včeraj ga je nasledil Andraž Novak), je lani po revidiranih podatkih ustvarila 7,7 milijona evrov dobička, kar je 26 odstotkov manj kot leta 2012. In tudi manj od prvih ocen, ki so kazale na 8,2 milijona evrov dobička. Prihodki skupine so se sicer okrepili za dva odstotka, na 144,2 milijona evrov. Poslovni načrt skupine za letos predvideva petodstotno rast poslovnih prihodkov in ladijskega pretovora in 20,8 milijona evrov čistega dobička. Poslovni prihodki naj bi znašali 151,2 milijona evrov.

Iskraemeco uspešno iz prisilne poravnave

Iskraemeco je po sedmih letih uspešno poravnal vse obveznosti iz prisilne poravnave. Podjetje je 17. marca poplačalo zadnji obrok svojega dolga bankam, skupaj pa je upnikom poplačalo več kot 58 milijonov evrov. Prisilna poravnava Iskraemeca, ki se ukvarja s proizvodnjo števcev, je določala, da mora podjetje povrniti kar 94 odstotkov vseh dolgov, ki so se nakopičili pred vstopom v prisilno poravnavo. Dolgovi do bank, dobaviteljev in države so v letu 2006 znašali približno 60 milijonov evrov.

Slovensko-japonski tehnološki projekt

Enajst slovenskih visokotehnoloških podjetij in raziskovalnih institucij je minuli teden sklenilo dogovor o skupnem nastopu v slovensko-japonskem projektu pametnih skupnosti. S projektom, ki je ocenjen na približno 50 milijonov evrov, želijo preizkusiti lastne tehnologije in pridobiti domače reference, ki predstavljajo osnovo za prodor na tuje trge. Obe udeleženi državi bosta v projekt vložili vsaka po polovico tehnologij in polovico stroškov.

Triglav INT dokapitaliziral srbsko hčerinsko podjetje

Na skupščini Triglava INT je Zavarovalnica Triglav kot edini delničar potrdila predlog o dokapitalizaciji srbske podružnice Triglav Osiguranje. Triglav INT bo vplačal 994.000 delnic v višini 700 dinarjev na delnico (6,08 evra), kar predstavlja nekaj več kot šest milijonov evrov.

Nemcem hitro pošla sredstva za mlade

Nemčija ne bo več sprejemala prijav v svoj program zaposlitev Služba mojega življenja, ki je namenjen mladim Evropejcem. Na nemškem ministrstvu za delo so pojasnili, da jim je že zmanjkalo denarja, saj je prišlo do poplave povpraševanja iz držav, ki se soočajo s finančno in gospodarsko krizo. Za program je bilo sicer namenjenih 400 milijonov evrov.

Pripravila Jan Bratanič in STA