Helios ima še dvanova člana uprave

Domžalski Helios ima po novem petčlansko upravo. Na včerajšnjem zasedanju nadzornega sveta Heliosa so nadzorniki v upravo imenovali še dva nova člana. Prvi je Hubert Culik, ki bo zadolžen za raziskave in razvoj ter nabavno, drugi pa Patrick Lichtblau, ki bo zadolžen za operativo. Oba člana prihajata iz Ring International Holding.

Mlinotest spet z dobičkom

Skupina Mlinotest je lansko leto končala z 908.000 evri čistega dobička, potem ko je v letu 2012 ustvarila skoraj poldrugi milijon evrov izgube. Prihodki skupine so bili na letni ravni za dva odstotka nižji in so znašali 58 milijonov evrov.

Pipistrel v gradnjo proizvodne hale

Po dveh letih ugibanj o začetku gradnje 10.000 kvadratnih metrov velikega proizvodnega obrata družbe Pipistrel ob goriškem letališču v Italiji se je projekt začel premikati naprej. V Gorici naj bi izdelali od 150 do 200 letal panthera na leto. Zaposlitev v novih prostorih naj bi dobilo od 100 do 200 ljudi.

Portorož še ni dobil povezave z Italijo

Zaradi dodatnih zahtev italijanske agencije za civilno letalstvo do letalskega prevoznika Minoan Air in letališča Salerno za prvi maj napovedanega prvega čarterskega poleta na progi Portorož–Salerno–Rim–Catania še ne bodo izvedli. V Turističnem združenju (TZ) Portorož ne vidijo razloga, da projekta z manjšo zamudo ne bi realizirali.

Domel z novim direktorjem

Podjetje Domel ima novega direktorja. To je postal Zvonimir Slavko Torkar, ki je na položaju vodilnega zamenjal Jožico Rejec.

Sodišče zavrnilo ugovor o prisilki Klasja

Celjsko okrožno sodišče je zavrnilo ugovor upravitelja v prisilni poravnavi Klasja Kristjana Antona Kontarščaka in hčerinske družbe Zlatega Klasa 1, ki sta želela, da gre Klasje v stečaj. Oba namreč menita, da je verjetnost, da bo Klasje postalo kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobno, manj kot 50-odstotna. Po mnenju sodišča te ocene nista podprla z ustreznimi argumenti.

V Sloveniji boljše, v EU slabše razpoloženje

Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je aprila nepričakovano poslabšalo. Po skoraj enoletnem stalnem izboljševanju se je namreč vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) znižala za 0,5 točke nad 102 točki. Analitiki so na drugi strani pričakovali dvig indeksa na 102,9 točke. V Sloveniji se je na drugi strani vrednost ESI zvišala, in sicer za 1,6 točke, na 98,8 točke.

Air Berlin zbira 450 milijonov evrov

Nemški letalski prevoznik Air Berlin, ki se je nekoč zanimal za nakup slovenske Adrie Airways, želi izpeljati obsežno poslovno prestrukturiranje. V ta namen naj bi njegov lastnik Etihad Airways izdal za 450 milijonov evrov podrejenega dolga.

Pripravila Jan Bratanič in STA