Iščejo se izvršni direktorji slabe banke

Upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), tako imenovane slabe banke, je v ponedeljek objavil razpis za tri izvršne direktorje družbe. Rok za prijavo je deset dni, izvršni direktorji s polnim mandatom pa bodo imenovani za obdobje obstoja družbe, a ne več kot za šest let.

Gantar delnice DBS prodal KB 1909

Nekaj manj kot petodstotni lastniški delež Deželne banke Slovenije (DBS), ki ga je KD Group pod vodstvom Matjaža Gantarja prodal v prejšnjem tednu, je kupila italijanska finančna družba KB 1909. Gantar ga je prodal, ker ne želi več, da bi bila skupina KD Group obravnavana kot finančni konglomerat in da ne bi potrebovala dodatnega kapitala.

Nižja poraba elektrike v maju

Neto skupna proizvodnja električne energije se je maja v primerjavi z aprilom povečala za pet odstotkov, poraba pa se je zmanjšala za dva odstotka. V prvih petih mesecih letošnjega leta je bila poraba električne energije v primerjavi z enakim obdobjem lani za odstotek manjša.

Vodafone bi kupil Kabel Deutschland

Britanski mobilni velikan Vodafone namerava za 7,7 milijarde evrov kupiti največjega nemškega kabelskega operaterja Kabel Deutschland. Vodafone bo delničarjem nemške družbe za vsako delnico ponudil 87 evrov v gotovini. Kabel Deutschland je vodilni kabelski operater v Nemčiji.

V Sloveniji izboljšanje gospodarske klime...

Vrednost kazalnika gospodarske klime je junija znašala minus 12 odstotnih točk, kar je za dve odstotni točki več kot maja in za pet odstotnih točk več kot junija lani. Še vedno pa je klima za 10 odstotnih točk pod dolgoletnim povprečjem.

... klima boljša tudi v Nemčiji

Gospodarsko razpoloženje v Nemčiji se je junija drugi mesec zapored izboljšalo. Vrednost kazalca gospodarske klime, ki ga izračunava inštitut Ifo iz Münchna, se je v primerjavi z majem zvišala za 0,2 na 105,9 točke. Izboljšala so se predvsem pričakovanja glede izvoza.

Givo v lasti Ciprčanov

Gradbeno podjetje Givo Real, ki je med drugim gradilo Jurčkove vile, ima po novem le enega lastnika – družbo Oxeso Limited s Cipra. Štiriodstotni delež so ji prodali štirje družbeniki, tudi prvi mož podjetja Givo Real Joško Vidrih. Kdo se skriva za njo, ni znano, jo pa zastopa Vidrih.

Pluton selijo z enega na drugo podjetje

Gradbeno podjetje Pluton, še donedavna del velikana Pluton Gradnje, je dobilo že četrtega lastnika v manj kot letu dni. Tudi novi lastnik je praktično neznano podjetje v lasti tako imenovanih poklicnih likvidatorjev podjetij.

Pripravila Tomaž Modic in STA