Centralna banka o (ne)primernosti bankirjev

Svet Banke Slovenije je včeraj dopolnil sklep o izpolnjevanju pogojev za opravljanje funkcije člana uprave banke in hranilnice. Posodobili so vprašalnik, ki se uporablja za ocenjevanje ugleda in izkušenj kandidata za člana uprave banke oziroma hranilnice. Praksa je namreč pokazala, da lahko člani pri nekaterih obstoječih vprašanjih podajo pomanjkljive odgovore, ki Banki Slovenije ne omogočajo celovite presoje njihovega ugleda in izkušenj.

Banke nadaljevale negativne trende

Poslovanje bank v novembru je bilo v znamenju pričakovanj rezultatov skrbnega pregleda bank in ohranjanja obstoječih trendov. Spremembe v bilancah odražajo krčenje bančnega sistema zaradi dveh bank v postopku nadzorovane likvidacije, kar se kaže v večjem obsegu oslabitev, večjem padcu (neto) kreditne aktivnosti ter večjih izgubah bančnega sistema. Upada tudi obseg potrošniških posojil, še naprej pa raste obseg stanovanjskih posojil.

KD Group ni več konglomerat

KD Group tudi uradno ni več finančno-zavarovalniški konglomerat. Potem ko so v KD Group prodali KD banko, svoje lastništvo v Deželni banki Slovenije pa znižali na slabih 20 odstotkov, so namreč v Agenciji za zavarovalni nadzor ocenili, da holding ne izpolnjuje več pogojev za finančni konglomerat. KD Group je bil poleg Zavarovalnice Triglav in NLB edini slovenski konglomerat. V kratkem je pričakovati, da bodo v AZN s tega seznama umaknili tudi Triglav, ki od sredine lanskega leta ni več solastnik Abanke Vipe.

Lazard Freres bo svetoval pri prodaji NKBM

Slovenski odškodninski družbi (Sod) bo pri prodaji od lanskega decembra spet povsem državne NKBM pomagal finančni svetovalec Lazard Freres. Mandatna pogodba je bila podpisana včeraj.

SŽ prepeljale več tovora in potnikov

Slovenske železnice (SŽ) so po prvih podatkih lani prepeljale več potnikov in tovora kot leta 2012. Tako se je z vlaki Slovenskih železnic lani peljalo okoli 16,4 milijona potnikov oziroma 883.000 več kot leto prej, medtem ko so tovorni vlaki prepeljali 17,63 milijona ton tovora oziroma 1,48 milijona ton več kot leta 2012.

ZSSS proti prostemu določanju plač upravam

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) od vlade pričakuje, da ne bo sprejela 46. člena predloga zakona o Slovenskem državnem holdingu, ki dopušča prosto določanje plač uprav v večinski državni lasti. Združenje nadzornih svetov in družba Deloitte sta v raziskavi ugotovila, da so se povprečni bruto prejemki uprav in nadzornih svetov javnih delniških družb od leta 2009 do 2012 zvišali za petino, torej s 388.000 evrov na 470.000 evrov na upravo.

Letos več gospodarske svobode kot lani

Slovenija se je na lestvici gospodarske svobode za leto 2014 med 186 državami uvrstila na 74. mesto. S tem se je od lani povzpela za dve mesti, izboljšala pa je tudi oceno, in sicer si je od možnih 100 točk prislužila 62,7 točke, kar je ena več kot lani.

Pripravila Jan Bratanič in STA