Cene višje za slaba dva odstotka

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se junija na letni ravni zvišale za 1,9 odstotka, kar je za 0,7 odstotne točke več kot maja. Najbolj so se podražile gostinske in nastanitvene storitve (za 9,1 odstotka). Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak (za 7,5 odstotka), izobraževanje (za 4,6 odstotka) ter hrana in brezalkoholne pijače (za 4,4 odstotka). V prvi polovici leta je bila rast cen na letni ravni 1,3-odstotna, kar je za 0,8 odstotne točke manj kot v enakem obdobju lani. Na mesečni ravni so bile cene junija povprečno nespremenjene.

Višji prihodek od maloprodaje

Realni prihodki od prodaje v trgovini na drobno so se maja v primerjavi z aprilom zvišali za pol odstotka. Če ne bi upoštevali motornih goriv, pa bi slovenski trgovci zabeležili padec prihodkov, in sicer za 0,6 odstotka, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Statistični urad je včeraj objavil tudi podatke o prihodkih od prodaje storitev v aprilu. Ti so bili za 1,7 odstotka višji kot marca in za 0,8 odstotka nižji kot aprila lani.

Neuspela dokapitalizacija Factor banke

Dokapitalizacija Factor banke v predvideni višini skoraj 25 milijonov evrov ni uspela, saj obstoječi lastniki do predpisanega roka niso uveljavili prednostne pravice za vpis novih delnic. Uprava je zato že pristopila k neposrednim pogovorom s potencialnimi tujimi vlagatelji.

Delničarjem Elektra Maribor dividende

Na skupščini Elektra Maribor so delničarji potrdili nasprotni predlog Soda, da se za dividendo nameni 9 namesto 7 centov na delnico. Prav tako je skupščina na predlog Soda potrdila nove nadzornike Romana Ferenčaka, Dušana Mohorka, Franca Pangerla in Andrejo Katič.

Pozeb ostaja prvi mož Dravskih elektrarn

Projekt gradnje hidroelektrarn na Muri bo še naprej vodil Viljem Pozeb, ki hkrati ostaja direktor Dravskih elektrarn. Slednje so sicer glavni vlagatelj gradnje murskih hidroelektrarn.

Drofenik ostaja na čelu Banke Celje

Nadzorni svet Banke Celje je podelil dosedanji upravi na čelu z Dušanom Drofenikom nov petletni mandat, ki začne teči s 1. januarjem 2014.

CGP z novim prokuristom

Marjan Pezdirc je nov prokurist v novomeškem podjetju CGP.

Poraz Nabucca, a zadovoljstvo Bruslja

Evropska komisija je kljub odločitvi konzorcija, ki upravlja pomembno plinsko polje Šah Deniz II v Azerbajdžanu, da zavrne sodelovanje pri projektu gradnje plinovoda Nabucco, zadovoljna. V komisiji so namreč prepričani, da odločitev konzorcija za pristop k projektu Transjadranskega plinovoda (TAP) pomeni zmago za energetsko varnost EU.

Pripravila Jan Bratanič in STA