Merkur v ponovno prisilno poravnavo

Nakelski trgovec Merkur je zaradi prezadolženosti in kapitalske neustreznosti (znova) razglasil dolgoročno plačilno nesposobnost. Kot smo napovedali, je uprava Merkurja na sodišče vložila nov načrt finančnega prestrukturiranja in predlog za ponovno prisilno poravnavo. Ta bo omogočila preživetje zdravega jedra in bo učinkovala samo za terjatve, za katere je učinkovala prejšnja pravnomočno potrjena prisilna poravnava.

V Javni razsvetljavi do milijonskih dividend

Delničarji Javne razsvetljave, ki so še avgusta letos odločili, da družba letos ne bo izplačala nobenih dividend oziroma jih bo prenesla v naslednja leta, so si zadnji trenutek premislili. Na ponedeljkovi skupščini so namreč sklenili, da se podjetju Enlux še pred koncem leta izplača 1,5 milijona evrov. Enlux, ki ga lastniško obvladujejo brata Matej in Tadej Počivavšek (na fotografiji) ter Goran Bojović, se bo pobotal s kratkoročnimi finančnimi obveznostmi do Javne razsvetljave.

Naslednik Elektra Tabge kupil samega sebe

Pred dnevi je prišlo do sprememb v lastništvu podjetja Elektro Tabga Inženiring iz Maribora, ki naj bi zraslo na pogorišču Elektra Tabge v lasti vplivne družine Čerček. Uradni lastnik Marko Žagar je 90-odstotni delež prepustil kar samemu podjetju, tako da ga še naprej obvladuje z 10 odstotki. Elektro Tabga Inženiring je sicer v lanskem letu ostalo brez polovice prihodkov, ki so znašali 427.000 evrov. Ob tem je ustvarilo kar 80.000 evrov čiste izgube in ima že dalj časa blokirane račune.

Salomon z novim prokuristom

Podjetje Salomon, ki je del skupine Krater v lasti Martina Odlazka in je leta 2011 najelo blagovne znamke Dela Revij (Lady, Jana, Stop...), ima novega prokurista. Pred dnevi je funkcijo prevzel Štefan Baš, ki tudi sicer dela v Salomonu.

SŽ rešujejo insolventni Fersped...

Slovenske železnice (SŽ) nadaljujejo s postopkom finančne sanacije špediterske družbe Fersped. Po tem, ko so iz lastništva z okoli 25.000 evri izplačali 2,6-odstotno lastnico Mercato, so pretekli teden na skupščini Ferspeda potrdili predlog 3,7-milijonske dokapitalizacije insolventne družbe. SŽ bodo v kapital Ferspeda pretvorile terjatve v omenjeni višini.

... upniki pa Delikateso

Tomaž Mencinger, edini delničar družbe Delikatesa, je na ponedeljkovi skupščini potrdil predlog o dokapitalizaciji. V osnovni kapital družbe, ki je v prisilni poravnavi, bi se kot stvarni vložek pretvorile navadne terjatve. Za uspešno izvedbo postopka morajo upniki pretvoriti najmanj 20.000 evrov od pet milijonov evrov navadnih terjatev. Spomnimo, da je upravitelj Matjaž Polenčič oktobra letos vložil ugovor na prisilno poravnavo, saj ne verjame, da bo izvedba načrta finančnega prestrukturiranja Delikatesi omogočila plačilno sposobnost in normalno poslovanje.

Pripravil Tomaž Modic