Velenjski rudarji dosegli svoje

Štiri dni v drobovju rudnika je bilo treba, da so stavkajoči dosegli, kar so iskali. Sindikat Premogovnika Velenje je z upravo premogovnika in generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blažem Košorokom podpisal sporazum za uresničitev stavkovnih zahtev in preklic stavke. Hkrati so podpisali tudi sporazum, s katerim želijo urediti razmere za normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje.

Višji DDV ostaja

Vlada je lanskega julija zvišala davek na dodano vrednost (DDV), a ga je doslej vpisovala vsakič le v zakon o izvrševanju proračuna. Zdaj ga namerava vnesti tudi v zakon o DDV, in sicer kot trajen ukrep. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je že povzdignila glas, višji DDV naj bi bil namreč kršitev koalicijske pogodbe.

Slabi obeti za Tet

Direktor Termoelektrarne Trbovlje (Tet) Franc Blaznek meni, da bo letošnje leto težko. Glede na usmeritve HSE o pričakovani proizvodnji bo Tet namreč končala s pet milijoni evrov visoko izgubo. To izhaja iz predloga poslovnega načrta za letos, s katerim se je v četrtek seznanil Blaznek, nadzorniki pa ga še niso potrdili.

Grawe z 2,6 milijona evrov dobička

Čeprav je Zavarovalnica Grawe lani obračunala za dober milijon evrov manj bruto zavarovalnih premij, in sicer 32,5 milijona evrov, je z doseženim dobičkom presegla načrte. Ustvarila je namreč 2,6 milijona evrov čistega dobička.

Cestno podjetje Murska Sobota

Na skupščini delničarjev Cestnega podjetja Murska Sobota so delničarji glasovali o imenovanju novih članov nadzornega sveta. Boris Sapač je bil imenovan za nov mandat, medtem ko je postal novi nadzornik Drago Kosednar. Predstavnik delavcev med nadzorniki ostaja Borut Praček, ki mu mandat poteče leta 2016.

Piloti Lufthanse napovedali stavko

Lufthansini piloti so včeraj sklenili, da bodo zvišanje plač in dodatkov dosegli s stavko, ki sicer ne bo potekala med velikonočnimi prazniki. Datum stavke še ni znan, njen začetek pa bo oznanjen dva dni prej. Nazadnje so zaposleni v Lufthansi stavkali lanskega aprila, ko je za zvišanje plač stavkalo 33.000 zaposlenih. Nemški letalski prevoznik je bil prisiljen odpovedati 1700 poletov, prizadetih je bilo okoli 150.000 potnikov.

Hrvati izgubljajo bitkoz brezposelnostjo

Stopnja registrirane brezposelnosti na Hrvaškem je februarja dosegla 22,7 odstotka, kolikor je nazadnje znašala maja 2002. Ob koncu februarja je bilo brez dela kar 384.000 Hrvatov, brezposelnost se je od januarja povečala za 0,3 odstotne točke, od lanskega februarja pa za 0,8 odstotne točke.

Fitch ustregel ZDAin preti Rusom

Pritiske na Rusijo krepijo tudi bonitetne agencije. Tako je Fitch Ratings včeraj poslabšala obete za oceno na dolgoročni dolg Rusije (BBB), in sicer iz stabilnih v negativne. To odločitev je sprejela zaradi sankcij, ki so jih proti Rusiji uvedle ZDA in EU zaradi »zavzema« ukrajinskega polotoka Krim. Fitch je ZDA včeraj hkrati potrdil najvišjo bonitetno oceno AAA.

Pripravila Jan Bratanič in STA