Lani največ nočitev tujcev doslej

Lani je slovenske turistične objekte obiskalo 3,4 milijona turistov, ki so ustvarili 9,6 milijona prenočitev. Število prihodkov se je na letni ravni povečalo za tri odstotke, število prenočitev pa za en odstotek. Tuji turisti so Slovenijo obiskali kar 2,26-milijonkrat, kar je pet odstotkov več kot leto pred tem, medtem ko se je število njihovih prenočitev povečalo za tri odstotke, na 5,96 milijona, kar je največ doslej.

Akton toži Telekomza 2,4 milijona evrov

Družba Akton je proti Telekomu Slovenije vložila tožbo, s katero zahteva plačilo 2,4 milijona evrov škode, ki naj bi jo utrpela zaradi domnevnih protipravnih dejanj Telekoma in okrnitve ugleda.

Paloma z dobičkom

Paloma je v prvem trimesečju ustvarila 22 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar pomeni 11-odstotno rast na letni ravni. V letu 2014 načrtuje štiriodstotno povečanje prodaje. Še izraziteje se je okrepil dobiček iz poslovanja (EBIT), ki je dosegel 1,1 milijona evrov, medtem ko je v enakem obdobju lani znašal le 20.000 evrov. Ob tem je Paloma ustvarila slab milijon čistega dobička, v enakem obdobju lani pa je poslovala z izgubo.

Nadzorniki zahtevali dokapitalizacijo Laškega

Nadzorni svet Pivovarne Laško je na četrtkovi seji soglašal, da uprava družbe podpiše sporazum o prestrukturiranju reprogramiranja finančnih obveznosti, ki se izteče konec tega meseca. Zadolženost Pivovarne Laško pri bankah je konec leta 2013 znašala 213,9 milijona evrov. Po sklenitvi tega sporazuma so nadzorniki upravi pivovarne naložili, da začne pregleden proces dokapitalizacije.

Secop na Slovaško,brez dela 360 zaposlenih

Črnomaljski Secop Kompresorji, ki je od začetka leta v likvidaciji, bo postopoma odpustil še vseh preostalih približno 360 zaposlenih in proizvodnjo dokončno preselili na Slovaško. V skladu s programom razreševanja presežnih delavcev bodo njihovo število do konca meseca zmanjšali za 96.

Pimco skrivnostni kupec slovenske obveznice

Ministrstvo za finance je včeraj v skladu z odločbo informacijske pooblaščenke razkrilo ime kupca, ki je novembra lani v postopku zaprte izdaje kupil 1,5 milijarde evrov triletnih slovenskih obveznic. To je bila skupina Pacific Investment Management Company (PIMCO).

Pripravila Jan Bratanič in sta