V ACH bi prestavili izplačilo dividend

Konec meseca bo potekala skupščina družbe ACH. Na njej bodo delničarji ponovno odločali o uporabi bilančnega dobička. Ker je šla Factor banka pred meseci v nadzorovano likvidacijo, pred dnevi pa so na višjem sodišču izgubili še osemmilijonsko tožbo v zadevi Coming, bi imel ACH v primeru izplačila dividend bilančno izgubo. Zato bo skupščina 30. decembra odločala o predlogu, da se delničarjem 6,9 milijona evrov razdeli šele po tistem, ko bo bilančni dobiček presegel to številko.

“Zadržanje zakona o bančništvu škodljivo”

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela mnenje o zahtevi, naj ustavno sodišče začasno zadrži določbe pred kratkim prenovljenega zakona o bančništvu, s katerimi se imetnike podrejenih bančnih obveznic vključuje v postopke sanacije bank. V primeru zadržanja bo zagotovo prišlo do škodljivih posledic, je opozorila.

Novo vodstvo v Steklarni Rogaška

Steklarna Rogaška ima novega predsednika uprave. Potem ko jo je cerkvena Metropolitana prodala ameriški skupini Waterford, je ta namesto dosedanjega prvega moža Davorja Šenije imenovala Josepha Jima Walsha.

Eba svari pred virtualno valuto bitcoin

Evropska bančna agencija (Eba) je izdala opozorilo pred trgovanjem z virtualno valuto bitcoin. Poudarila je, da prihaja do velikih nihanj v njeni vrednosti, regulacija je pomanjkljiva, obstajajo pa tudi tveganja, da se na tak način pere denar.

Avstrijci v Hypo še 800 milijonov evrov

Avstrijska država kot edini lastnik je na včerajšnji skupščini bančne skupine Hypo Alpe-Adria-Group, ki je prisotna tudi v Sloveniji, odobrila dodatno dokapitalizacijo. Tokrat bo zanjo namenila 800 milijonov evrov, od začetka krize pa je šlo za njeno reševanje v obliki pomoči in jamstev že 4,8 milijarde evrov.

Svea Zagorje uradno v stečaju

Okrožno sodišče v Ljubljani je včeraj sprejelo sklep o začetku stečajnega postopka družbe Svea Zagorje. Za upravitelja je imenovalo Tomaža Kosa, upniki pa lahko svoje terjatve prijavijo do 13. marca 2014.

Čufer začasno tudi gospodarski minister

Minister za finance Uroš Čufer je včeraj od Stanka Stepišnika prevzel posle gospodarskega ministra. Čufer lahko posle opravlja največ tri mesece, najverjetneje pa jih bo do januarja, ko naj bi imenovali novega ministra.

Oktobra več gradbenih del

Vrednost gradbenih del v Sloveniji je bila oktobra 7,7 odstotka višja kot septembra in 27,3 odstotka višja kot oktobra lani. Vrednost del je bila 32 odstotkov nižja od povprečja v letu 2010.

Vodstvo Muralesa še do 1,64 odstotka delnic

Direktor in člana nadzornega sveta proizvajalca pohištva Murales iz Ljutomera so v okviru prevzemne ponudbe pridobili dodatnih 1,64 odstotka delnic. Pred tem so jih imeli v lasti 75,52 odstotka.

Pripravila Tomaž Modic in STA