Mercator naknadno zahteval dividende

Čeprav je Mercator na julijski skupščini hčerinske družbe Mercator-Emba odločil, da bo bilančni dobiček v višini 1,8 milijona evrov ostal nerazporejen, si je pred koncem leta premislil. Sklical je novo skupščino in na njej spremenil sklep, tako da mu mora Mercator-Emba izplačati za okoli milijon evrov dividend. Temu je nasprotoval direktor Mladen Mladenić, saj da se bo poslabšala likvidnost družbe, ki izdeluje in trži živilske izdelke. Obenem se bo znižala bonitetna ocena, kar bo omajalo zaupanje poslovnih partnerjev in vodilo v poslabšanje nabavnih pogojev. Zmanjšala se bo tudi sposobnost zniževanja dolga in investicije.

Boris Pipan že prodal Brod na Muri

Boris Pipan, mariborski poslovnež in nekdanji lastnik Etre 33, je po manj kot letu dni izstopil iz lastništva podjetja Brod na Muri. To se ukvarja z naložbeno dejavnostjo, leta 2011 pa je od padlega medijskega mogotca Mateja Raščana kupilo stanovanje na elitni lokaciji v Ljubljani in ga rešilo pred upniki. Pipan je svoj 75-odstotni delež Broda na Muri prodal nazaj Rafaelu Kosu. Ta je ravno pred dnevi zastavil svoje večinsko lastništvo v družbi TV Idea – Kanal 10, in sicer za zavarovanje 132.000 evrov dolga do Danice Kos.

Jančarjevi prek posrednika do podjetja

Celjska nepremičninska mogotca Aleksander in Ana Jančar sta pred dnevi postala lastnika še enega podjetja, Verna 13. Kupila sta ga od ljudi, ki se poklicno ukvarjajo z ustanavljanjem in prodajo novih podjetij. Nato sta ga preimenovala v Skupino Maksimilijan, njegov sedež preselila na Ljubljansko cesto v Celje in okrepila kapital s 50.000 evrov vrednimi nepremičninami.

Sedež DuraBusa po novem v Mariboru

Družba DuraBus, ki je v lasti Kitajcev in je nastala na pogorišču nekdanje Tovarne vozil Maribor (TVM), je sedež tudi uradno preselila iz Ljubljane v Maribor. Spomnimo, da je podjetje DuraBus po propadu TVM iz stečajne mase kupilo celotno zalogo nedokončane proizvodnje nizkopodnih avtobusov, najelo prostore in hkrati od države pridobilo 3,3 milijona evrov finančne pomoči za projekt električnega avtobusa.

Gorenje vložilo tri milijone evrov v hčer

Velenjski proizvajalec bele tehnike Gorenje je pred dnevi dokapitaliziral odvisno podjetje Gorenje Keramika, ki se v vasi Gorenje ukvarja z proizvodnjo keramičnih ploščic. Kapital podjetja, ki je lani ustvarilo sedem milijonov evrov prihodkov in 310.000 evrov izgube, je vložil za tri milijone evrov visok denarni vložek.

Certa Holding: zelena luč dividendam

Delničarji družbe pooblaščenke Certa Holding, ki obvladuje pomembne lastniške deleže v Eti Cerkno, Hotelu Cerkno in TIK Kobarid, so pred dnevi potrdili izplačilo blizu 200.000 evrov bruto dividend. Certa Holding je v lasti sedanjih in bivših zaposlenih v njenih podjetjih.

Pripravil Tomaž Modic