Diners z novim lastnikom

Družba Diners Club SLO, nekdanja imetnica franšize Diners za Slovenijo, je spet dobila drugega lastnika. Potem ko jo je moral Tomaž F. Lovše za en evro prodati Michaelu Knausu, davčnemu svetovalcu in likvidacijskemu upravitelju, jo je ta že prodal naprej. Konec lanskega leta je lastnica postala Franziska Josefine Knaus. Družba, ki jo vodi Jože Kaligaro, ima še vedno blokirane vse račune.

V stečajno maso bo vrnil 115.000 evrov

Ljubljančan Robert Držan, ki je bil vpleten v vrsto spornih poslov propadlega Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG), se je zavezal, da bo v stečajno maso podjetja Verdin Naložbe vplačal 115.000 evrov. Gre za poplačilo milijonske škode, ki jo je Držan prizadejal podjetju s predragim nakupom delnic Tekstine. Spomnimo, Držan je s preprodajo delnic podjetja Projekt Oltra na račun družb iz skupine GPG zaslužil 1,5 milijona evrov. Z denarjem je kupil delnice Tekstine in jih nekajkrat preplačal. Pri kom je obtičalo več kot milijon evrov razlike, še danes ni znano.

Delo–TČR v prodajo premoženja

Družba Delo–TČR, ki je bila nekoč ena največjih tiskarn v državi, danes pa se ukvarja z dajanjem nepremičnin v najem, bo v kratkem začela prodajati svoje premoženje. Skupščina je namreč pred dnevi soglašala s predlogom dezinvestiranja. Hkrati je za prokurista imenovala Andreja Semena in v nadzorni svet Gregorja Černeta.

V stečaj podjetje menedžerjev CPL

Po propadu Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) je v stečaju končalo še podjetje CP Inženiring, ki je bilo v lasti Alojzija Kramljaka, Mihaela Bizjaka in drugih nekdanjih vodilnih v CPL. Pred leti je bilo vpleteno tudi v domnevno sporne preprodaje hiš v Sneberjah v Ljubljani. Predlog za začetek postopka je na sodišče vložila dolgoletna direktorica Cvetka Sajovic. Podjetje je imelo sicer že leta 2008 več obveznosti kot premoženja, leto 2012 pa je zaklju-čilo s 400.000 evri negativnega kapitala.

Nekdanji lastnik Mehanizmov v prisilno poravnavo

Podjetje Opalit, znano iz zgodbe o lastninjenju družbe Iskre Mehanizmi, je začelo postopek prisilne poravnave. V težave je zašlo zaradi skoraj dveh milijonov evrov obveznosti iz naslova obveznic do podjetja Iskra Mehanizmi Holding. Temu predlaga, naj sprejme 80-odstotni odpis terjatev ali pa jih pretvori v kapital in tako postane lastnik Opalita. Podjetje sicer zaradi domnevno spornega delovanja v preteklosti toži svojega manjšinskega lastnika Jureta Prebila.

Forštnerjevi okrepili kapital Emo-Techa

Premožna družina Forštner iz Velenja je konec lanskega leta okrepila kapital orodjarne Emo-Tech. Njihovo podjetje Fori je v kapital družbe vložilo za milijon evrov neplačanih računov in neporavnanih posojil. Spomnimo, da je orodjarna nekaj dni kasneje sprožila postopek poenostavljene prisilne poravnave.

Pripravil Tomaž Modic