Za ostanki Veletekstila kar 26-milijonska luknja

Tako kot Veletekstil je v stečaju končalo tudi podjetje VT Maloprodaja, na katero je dolgoletni direktor Veletekstila Anton Maglica pred leti prenesel njegovo maloprodajo. Stečajna upraviteljica VT Maloprodaje Jožica Vindiš je ugotovila, da je v stečajni masi le za nekaj deset tisoč evrov premoženja, medtem ko so upniki prijavili za več kot 26 milijonov evrov nezavarovanih terjatev. Dolgovi niso povezani z dejavnostjo podjetja, ampak s »premoščanjem finančnih težav« podjetij, povezanih z Maglico. Zato Vindiševa že razmišlja o morebitnih odškodninskih in kazenskih zahtevkih. O njih se bo odločala po načelu ekonomičnosti in možnosti izterljivosti.

Stepišnikovi okrepili kapital Ema – Orodjarne

Družba Emo – Orodjarna iz Celja je v novo leto vstopila s četrt milijona evrov višjim osnovnim kapitalom. Podjetje Corda – Orodjarna, ki ga vodi Maja Stepišnik in ki je v solastništvu nekdanjega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika, je njen kapital okrepilo s stvarnim vložkom, in sicer konverzijo posojila iz leta 2007.

Nuba v finančnih težavah

Ljubljansko podjetje Nuba, ki je v lasti Patrika Ceglarja in Rasta Tomažiča, se je znašlo v velikih finančnih težavah. Potem ko je že leto 2012 končalo v rdečih številkah, ima zdaj že več kot dva meseca blokirane račune. Hkrati Ceglar in Tomažič do nadaljnjega ne smeta prodati ali zastaviti svojega lastniškega deleža v Nubi. Na podlagi izvršbe je na njej vpisal plombo izraelski operater ECI Telecom. Posli Nube so pred časom odmevali v Srbiji, kjer se je njen Targo Telekom zaradi domnevnih nepravilnosti pri gradnji optičnega omrežja znašel v preiskavi tamkajšnjega tožilstva.

Novi vodilni v Marandu

Podjetje Marand, ki se ukvarja z razvojem programske opreme, je z novim letom dobilo nove vodilne. Tomaž Gornik, eden največjih lastnikov podjetja, je po novem direktor, Roland Petek pa je postal prokurist. Dosedanji direktor Andrej Marčič po dostopnih podatkih ostaja na svojem položaju. Marand, ki na veliko posluje z državo. je v letu 2012 ustvaril 17 milijonov evrov prihodkov in okoli 1,2 milijona evrov čistega dobička.

Telekomu iz Avtente 3,6 milijona evrov

V Telekomu Slovenije so se odločili, da zmanjšajo kapital hčerinske družbe Avtenta. Na podlagi sklepa, ki so ga sprejeli konec leta, bodo prejeli 3,6 milijona evrov, s čimer morajo soglašati še njeni upniki.

Nemčija letos z dvoodstotno rastjo

Nemčija bi lahko letošnje leto, če bo prišlo do napredka na področju investicij in stabilizacije v območju evra, sklenila z dvo- ali večodstotno rastjo, so ocenili v Združenju nemške industrije BDI. »Glede gospodarskih obetov za letošnje leto smo optimistični,« je dejal.

Goldman Sachs: Vlagajte v ZDA in Evropo

Ameriška investicijska banka Goldman Sachs je optimistična glede gospodarskega okrevanja v ZDA in Evropi. Svojim strankam pri investicijah priporoča, da obdržijo in povečajo naložbe na obeh celinah. Rast v Evropi sicer po njeni oceni ne bo hitra, saj banka ocenjuje, da se bo gibala med 0,3 do 1,3 odstotka.

Pripravil Tomaž Modic in STA