Virant »odpoklical« Jenka

Delničarji družbe SIJ – Slovenska industrija jekla so na včerajšnji skupščini odpoklicali dosedanje nadzornike in namesto njih imenovali Igorja Malevanova, Evgenya Zvereva, Tomaža Stareta in vplivnega člana Državljanske liste (DL) Janka Jenka. Slednjega je takoj zatem poklical predsednik DL Gregor Virant in ga prepričal v odstop.

Unior za sedemkrat povečal dobiček

Zreški Unior je v prvem polletju ustvaril 1,9 milijona evrov čistega dobička, kar je sedemkrat več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za 13 odstotkov, na 88,7 milijona evrov, k rasti pa so največ prispevali stabilnost svetovne avtomobilske industrije kot glavnega odjemalca Uniorjevih proizvodov in na novo pridobljeni projekti.

Salus letos bolje

Drugi največji veledrogerist Salus je v prvem polletju zabeležil 3,7-odstotno rast prodaje in osemodstotno rast čistega dobička.

V Aha Muri do preostanka julijske plače

Zaposleni v družbi Aha Mura so v četrtek z manjšo zamudo le dobili zadnjo četrtino julijske plače. Regres bodo medtem dobili v treh delih, prvega v septembru.

Skupina Sava z izgubo

Skupina Sava je v prvih šestih mesecih ustvarila šest milijonov evrov izgube in zadolženost znižala za 53,5 milijona evrov.

Banka Celje z visokimi oslabitvami

Banke Celje je prvo polletje zaradi oblikovanja za kar 19,1 milijona evrov oslabitev in rezervacij ustvarila 5,4 milijona evrov čiste izgube.

Terme Čatež pozitivno

Terme Čatež so v prvem polletju ustvarile 14,1 milijona evrov prihodkov in 18.000 evrov čistega dobička. Za letos načrtujejo dobiček v višini 2,7 milijona evrov.

Fidina v stečaj

Včeraj je v stečaju končalo podjetje Fidina, le eno od številnih iz kroga NFD Holdinga, ki ga je zgradil njegov nekdanji prvi mož Stanislav Valant.

Jevšenak ostaja nadzornik Taluma

Državni Eles je na včerajšnji skupščini kidričevske družbe Talum potrdil štiri milijone evrov visoko dokapitalizacijo. Hkrati je z dnevnega reda umaknil predlog za zamenjavo nadzornikov Milana Jevšenaka in Mirjana Trampuža.

Moody's: Srbijo omejuje visok primanjkljaj

Srbijo omejujeta javnofinančni primanjkljaj in zatrta gospodarska rast, so ta teden opozorili v bonitetni hiši Moody's. Gospodarski obeti so negotovi, Srbija bi pa lahko požela pozitivne učinke od približevanja EU, so dodali.

Poljska začela izkoriščati plin iz skrilavcev

Poljska je na severu države konec julija kot prva članica EU začela s testnim izkoriščanjem plina iz skrilavcev, Nizozemska pa mu je vse bliže. Kontroverzna metoda hidravličnega drobljenja, tako imenovanega frackinga, ki je precej pretresel svetovne energetske trge, je velik razcvet doživela v ZDA, v Evropi pa je ponekod celo prepovedana.

Pripravila Tomaž Modic in STA