Dušan Šešok 51-odstotni lastnik Iskre

Direktor Iskre Dušan Šešok je kupil še nekaj družbeniških deležev v Maosu (neposredni lastnik Iskre) in povečal svoj lastniški vpliv na ljubljansko skupino. Franc Zupan mu je prepustil 1,5-odstotni delež v Maosu, tako da Šešok po novem obvladuje dobrih 51 odstotkov Iskre.

Isajlović zamenjal vodstvo TIB Transporta

Danilo Štemberger ni več direktor podjetja TIB Transport. Po petih letih je položaj prepustil Zlatku Jenku. Ta je za zdaj vršilec dolžnosti direktorja. Podjetje, ki je lani dobilo novega lastnika in lobista Draga Isajlovića za predsednika nadzornega sveta, je trenutno v procesu dokapitalizacije.

Delavci poslali Kemiplas v stečaj

Kemična tovarna Kemiplas iz Dekanov je točno tri leta po tem, ko je prekinila obratovanje oziroma opustila ekološko sporno proizvodnjo, končala v stečaju. Zahtevalo ga je več nekdanjih delavcev. Družba je bila formalno v lasti podjetja Excelsior Trading Limited s Karibov, v resnici pa jo je obvladoval poslovnež in eden najpremožnejših Hrvatov Enver Moralić. Koliko premoženja je še ostalo v Kemiplasu, bo ugotavljal stečajni upravitelj Janez Golob.

Xella zastavljena za 1,27-milijardni kredit

Londonska podružnica Unicredit Bank AG je vknjižila zastavno pravico na lastništvu družbe Xella Probeton Si. Z njo je zavarovala kar 1,27 milijarde evrov vredno posojilno pogodbo, ki jo je z banko sklenil mednarodni koncern Xella Baustoffe GmbH in zapade v plačilo v letu 2018. Tovarno gradbenega materiala iz Kisovca je lani doletel kar 13-odstotni upad prihodkov, na dobrih deset milijonov evrov. Obenem je visoko izgubo iz leta 2011 spreobrnila v polmilijonski čisti dobiček.

Božičeva nova prokuristka Sandoza

Tadeja Božič je nova prokuristka Lekove hčerinske družbe Sandoz.

Gajšek izplačal Majo Pušnik

Družba Facig Franca Gajška je od Maje Pušnik, soproge nekdanjega predsednika uprave borznoposredniške družbe Medvešek Pušnik Bogdana Pušnika, kupila njen 5,5-odstotni delež MP Naložb in svoje lastništvo povečala na slabih sedem odstotkov.

DBS Leasing dokapitaliziran

Deželna banka Slovenije (DBS) je s 400.000 evri dokapitalizirala svoje hčerinsko podjetje DBS Leasing, ki ima po novem 3,89 milijona evrov osnovnega kapitala. DBS Leasing je lani ustvaril kar 2,2 milijona evrov čiste izgube.

Pripravil Tomaž Modic