Izbrisali bi Šrotov Kolonel

Sodišče je na zahtevo mariborskega davčnega urada začelo postopek izbrisa podjetja Kolonel iz sodnega registra brez likvidacije, saj ga na prijavljenem naslovu niso našli. Gre za podjetje nabiralnik, prek katerega je nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot obvladoval družbi Infond Holding in Center Naložbe.

Borno zanimanje za cerkvene ostanke

Na vabilo k oddaji nezavezujočih ponudb za manj vredne naložbe in terjatve Zvona Ena Holdinga, ki ga je stečajna upraviteljica Mojca Breznik objavila v začetku junija, so se odzvali le redki. Na podlagi prejetih ponudb je Breznikova sodišču predlagala prodajo nekaj tisoč delnic Elektra Celje po ceni 0,71 in 1,26 evra za delnico in 170.000 evrov visokih terjatev do sarajevskega podjetja Iris Computers za 34.000 evrov. Neprodana ostajata dvotretjinski delež v projektnem podjetju Sole Orto, ki je gradilo hotelsko naselje pri letovišču Sutivan na Braču, in kar 120 milijonov evrov težka nezavarovana terjatev do sestrskega Zvona Dva Holdinga.

Mirko Krašovec izstopil iz EKTC Maribor

Dragica Marinič, ena od obtoženih v zadevi Betnava, je po novem edina družbenica podjetja Evropski kulturni in tehnološki center (EKTC) Maribor. Prevzela je deleže preostalih sedmih družbenikov, tudi od nekdanjega dolgoletnega glavnega ekonoma Nadškofije Maribor Mirka Krašovca. EKTC, ki se v glavnem financira iz javnih sredstev, se je sicer s propadom obnove dvorca Betnava preselil na Glavni trg v Mariboru.

Tudi Jeršičevi vpisali zemljiški dolg

Medtem ko se je v osebnem stečaju nekdanjega državnega sekretarja Tomaža Jeršiča, ki je s podjetjem Proholding zapustil več kot deset milijonov evrov dolgov do NLB, začel postopek odpusta obveznosti, se je na njegovi družinski hiši v okolici Celja začel postopek vpisa 90.000 evrov visokega zemljiškega dolga. Jeršičev delež hiše je sicer že leta 2009 prevzela soproga.

VT Maloprodaja v stečaj

Podjetje VT Maloprodaja, na katerega je direktor in lastnik Veletekstila Anton Maglica še pred prisilno poravnavo leta 2010 prenesel dejavnost maloprodaje in za več milijonov evrov premoženja, je pred dnevi končalo v stečaju. Njegovi prihodki so še leta 2009 presegali pet milijonov evrov, nato pa so se postopoma zniževali. Tudi Veletekstil in Veletekstil Nepremičnine sta v težavah, saj sta lani poslovala z izgubo, račune pa imata že dlje časa blokirane.

Direktor postal nadzornik

Sašo Kokalj, ki je sredi avgusta zapustil položaj direktorja kemične industrije Jub in ga prepustil Urošu Lozarju, se je preselil na položaj predsednika nadzornega sveta družbe. Jub, ki ga posredno obvladuje družba pooblaščenka, je lani ustvaril več kot 50 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je slabe štiri odstotke več kot leta 2011, in skoraj podvojil čisti dobiček, na 800.000 evrov.

Pripravil Tomaž Modic