Banke davek v celoti prelile na potrošnike

Davek na finančne storitve očitno ni dosegel namena prejšnje Janševe vlade, naj finančni sektor več prispeva k reševanju krize in javnofinančnim prihodkom. Banke so namreč davek, ki so ga začele obračunavati z letošnjim marcem, v celoti prelile na potrošnike, ugotavlja Banka Slovenije.

Državo uspešno prinesel okoli

Podjetje Intereco iz Ljubljane, ki je bilo donedavno v lasti Stojana Bračiča in se je ukvarjalo s posredništvom pri komercialnih poslih, je uspešno prestalo glasovanje o prisilni poravnavi. Kot smo napovedali v Dnevniku, jo je potrdilo kar Bračičevo švicarsko podjetje, s tem pa preglasovalo državo, ki bo morala na poplačilo pol milijona evrov terjatev počakati kar štiri leta.

Občine pokupile Komunalo Ptuj

Komunalno podjetje Ptuj, ki je lani kljub nekoliko nižjim prihodkom (11 milijonov evrov) izplavalo iz izgube, je še tesneje v rokah okoliških občin. Občine Gorišnica, Zavrč, Cirkulane, Majšperk in Videm pri Ptuju so od 23 malih delničarjev skupno odkupile več kot 13 odstotkov komunalnega podjetja, daleč največ od Refije Omerović in Jožefa Cvetka. Občine po novem obvladujejo 92 odstotkov komunale, od tega več kot polovico Mestna občina Ptuj.

Novi direktor Zvonovega »parkirišča«

Družba I. J. Storitve, eno od delniških »parkirišč« cerkvenih finančnih holdingov Zvon Ena in Zvon Dva, ima novega direktorja. Namesto Franca Ješovnika je bil na ta položaj imenovan Jožef Tišler. Hkrati sta nadzornika postala Peter Marinič in Robert Lubej.

Slovenski Arcelormittal v likvidacijo

Potem ko je družba Arcelormittal distribucija Ljubljana že drugo leto zapored ustvarila visoko izgubo in ima negativen kapital, se je njen lastnik iz Luksemburga odločil, da jo likvidira. Upniki imajo do konca junija čas, da likvidacijskemu upravitelju Nenadu Kruniću prijavijo terjatve.

Konec maja o stečaju Gratela

Na okrožnem sodišču v Kranju bodo 28. junija odločali o predlogu za prekinitev prisilne poravnave podjetja Gratel in začetek stečaja. Štiri dni kasneje, 2. julija, bo sodišče odločalo tudi o ugovoru zoper prisilno poravnavo podjetja Lokainvest. Upniki obeh podjetij sicer že glasujejo o prisilnih poravnavah, pri čemer se rok izteče nekaj dni po obravnavi ugovorov. Kot je znano, njun stečaj zahteva Nova Ljubljanska banka (NLB).

Uprava Velane bi nižala osnovni kapital

Na skupščini Velane, ki bo 1. julija, bodo delničarji odločali o znižanju osnovnega kapitala. Z namenom pokrivanja izgub in oblikovanja rezerv naj bi se osnovni kapital Velane znižal za 4,47 milijona evrov, na dobrih 1,4 milijona evrov.

Pripravil Tomaž Modic