Usoda Gratela v rokah izvedenca

Podjetje Gratel se še naprej uspešno upira ugovoru zoper prisilno poravnavo, ki ga je kot ena največjih upnic vložila Nova Ljubljanska banka (NLB). Sodišče se je v petek na naroku za obravnavo ugovora strinjalo z imenovanjem izvedenca ekonomsko-finančne stroke. Ta bo ocenil, ali je verjetnost za uspeh finančne sanacije višja od 50 odstotkov. S tem je sodišče do nadaljnjega preložilo narok.

Koroške gradnje naposled v stečaju

Družba Koroške gradnje iz Slovenj Gradca, ki je v lasti propadlega CM Celje (CMC), gre vendarle v stečaj. Vodstvo je namreč 18. junija vložilo zahtevo za začetek stečaja, ki ji je sodišče prejšnji teden tudi ugodilo. Spomnimo, da so bile Koroške gradnje že pred mesecem dni tik pred stečajem, vendar je vodstvo zadnji hip umaknilo zahtevo za stečaj.

Zavrl prokurist družbe Pristop Media

V vodstvu podjetja Pristop Media, ki je v lasti agencije Pristop, je prišlo do sprememb. Pred dnevi je mesto prokurista zasedel Franci Zavrl, soustanovitelj in partner v Pristopu. Podjetje Pristop Media je lani ustvarilo 16,3 milijona evrov prihodkov, kar je štiri odstotke manj kot leto prej, in okoli 362.000 evrov čistega dobička.

Varnost Maribor brez dividend

Tadeju Počivavšku, nekdanjemu izvršnemu direktorju Aktive Naložb, na skupščini družbe Varnost Maribor ni uspelo izboriti izplačila celotnega dva milijona evrov visokega bilančnega dobička. Varnost Maribor letos ne bo delila dividend, saj je velika večina delničarjev glasovala proti nasprotnemu predlogu podjetja Sortes Invest, ki ga je Počivavšek zastopal. Največji lastniki so sicer direktor družbe Marjan Pišek (37 odstotkov), Slavko Pernek (12,4 odstotka) in Probanka (10,8 odstotka).

Gimpex tudi uradno v stečaj

Podjetje Gimpex iz Novega mesta, ki se je ukvarjalo s prodajo Renaultovih tovornjakov, je končalo v stečaju. Za spodletelo prisilno poravnavo ni bil kriv upravitelj, ki je dvomil o uspešnosti načrta sanacije podjetja, temveč upniki. Za prisilno poravnavo so glasovali upniki z le 46,6 odstotka terjatev.

Menjave v vodstvu Johnson Controls

Peter Jakšič je novi prokurist slovenjgraškega podjetja Johnson Controls, ki je v nemški lasti. Pred njim je ta položaj zasedal John Craig Howells. Podjetje je imelo lani malo več kot sto milijonov evrov prihodkov, kar 12 odstotkov manj v primerjavi z letom 2011. Obenem je ustvarilo 1,76 milijona evrov čiste izgube.

Pripravil Tomaž Modic