ECB brez sprememb obrestne mere

Evropska centralna banka (ECB) pušča ključno obrestno mero za območje evra nespremenjeno na rekordno nizki ravni 0,5 odstotka. Predsednik ECB Mario Draghi je ponovil, da bo denarna politika ostala ekspanzivna, dokler bo treba. Je pa ECB nekoliko izboljšala pričakovanja o padcu BDP v letošnjem letu, ki naj bi se skrčil za 0,4 in ne 0,6 odstotka.

Marko Rems izstopil iz uprave Luke Koper

Marko Rems je včeraj odstopil kot član uprave Luke. K odstopu ga je najverjetneje spodbudilo nestrinjanje z imenovanjem Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave.

Zavarovalnica Maribor s 5,6 milijona dobička

Zavarovalnica Maribor, ki jo po prevzemu s strani Pozavarovalnice Sava od julija vodi David Kastelic, je v prvem polletju ustvarila za 6,9 milijona evrov bruto oziroma 5,6 milijona čistega dobička. Družba je zbrala za 147,3 milijona evrov obračunanih kosmatih premij oziroma štiri odstotke manj kot lani.

Kolektor cilja visoko

Ob 50. obletnici poslovanja Kolektorja, ki so se je udeležili pomembni slovenski gospodarstveniki in predsednica vlade Alenka Bratušek, je predsednik uprave družbe Stojan Petrič napovedal, da bo imelo podjetje leta 2022 milijardo evrov prihodkov. Napovedal je še, da jih med drugim zanima postavitev elektrarn na srednji Savi, s čimer bi pridobili reference za tujino.

Luka Koper z novimi nadzorniki že 7. oktobra?

Luka Koper, katere vodenje bo v petek prevzel Gašpar Gašpar Mišič, je včeraj za 7. oktober že sklicala skupščino. Na tej bodo lastniki na zahtevo Soda predvidoma zamenjali ves nadzorni svet, k čemur jih je spodbudilo prav imenovanje Gašparja Mišiča, a ta napoveduje, da bo na položaju vztrajal.

Groznik prvi nadzornik Laškega

Predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško je postal Peter Groznik.

Nov obračunski interval za Mobitelove naročnike

Telekom Slovenije bo naročnikom mobilne telefonije s 1. oktobrom drugače obračunaval klice. Če se je zdaj v celoti obračunala zgolj prva minuta, nadaljnji pogovor pa glede na porabljene sekunde, bo poslej polno obračunana vsaka začeta minuta pogovora.

Šanghaj kot prostotrgovinsko območje

Kitajska bo v Šanghaju vzpostavila posebno prostotrgovinsko območje, v kateri bodo liberalizacijo trgovine nadgradili še z možnostjo menjave juana v druge valute v investicijskih in kapitalskih tokovih, je razvidno iz osnutka načrta, ki ga je pridobila francoska tiskovna agencija AFP.

Pripravila Tomaž Modic in STA