Abanka s 309-milijonsko izgubo

Skupina Abanka Vipa je lani oblikovala za kar 411 milijonov evrov dodatnih oslabitev ter leto zaključila s 306,5 milijona evrov čiste izgube. Izguba banke, ki je bila konec lanskega leta podržavljena, je znašala 309 milijonov evrov, brez upoštevanja dobička zaradi izbrisa podrejenih obveznic pa bi bila še za okoli sto milijonov evrov višja. Bilančna vsota Skupine Abanka se je lani znižala za skoraj 16 odstotkov, na tri milijarde evrov, medtem ko so se posojila nebančnim strankam znižala za kar 28 odstotkov, na 1,8 milijarde evrov.

KD Group z dobičkom

KD Group je lansko leto zaključil s pol milijona evrov čistega dobička, medtem ko so leta 2012 ustvarili 13,6 milijona evrov izgube. Lani so v KD Group odplačali za nekaj več kot 12 milijonov evrov bančnih posojil, konec lanskega decembra pa so njihove skupne finančne obveznosti znašale še nekaj več kot 140 milijonov evrov.

Rekordna izguba slovenske Raiffeisen

Slovenska Raiffeisen banka je lani število zaposlenih znižala s 310 na le še 245, lansko leto pa zaključila z 32,9 milijona evrov izgube. Bilančna vsota Raiffeisen banke se je znižala za kar 233 milijonov evrov, na 1,19 milijarde evrov.

Unicredit ne potrebuje dokapitalizacije

Banka Slovenije je odločila, da Unicredit banki ne bo treba izvesti dokapitalizacije. Možen kapitalski primanjkljaj, ki so ji ga v primeru neugodnega scenarija izračunali tuji revizorji, je namreč Unicredit banka odpravila že lani, količnik njene kapitalske ustreznosti pa znaša visokih 16,9 odstotka.

Kolektor se brani v Letriki

Po tednu dni so se v Kolektorju naposled odzvali na očitke, da naj bi z razkritjem svoje nizke ponudbe za nakup Letrike vplivali na trg. Kot so sporočili, jim sodb o tem, ali je tečaj delnice Letrike precenjen ali podcenjen, ni treba dajati, češ da je to razvidno iz podatkov o visoki rasti vrednosti njene delnice na borzi. »Povsem običajno in razumljivo je, da so na splošno borzni tečaji z vidika prodajalca prenizki, z vidika kupca pa previsoki,« so še dodali.

Skupna konferenca Zagrebške in Ljubljanske borze

Ljubljanska in Zagrebška borza bosta 6. maja v Zagrebu prvič organizirali skupno investicijsko konferenco, na kateri se bodo vlagateljem predstavili Gorenje, Intereuropa, Krka, Luka Koper, Petrol, Sava Re, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Atlantic Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski Telekom, INA, Ledo, Končar – Elektroindustrija in Podravka.

Polzela v prisilno poravnavo

Okrožno sodišče v Celju je včeraj sprejelo sklep o začetku prisilne poravnave Polzele, za upravitelja pa določilo Kristijana Antona Kontarščaka. Polzela upnikom dolguje okoli deset milijonov evrov.

Gea s padcem prihodkov

Finančne obveznosti tovarne olja Gea so se lani več kot prepolovile, na le še 0,65 milijona evrov. Zaradi padca potrošnje pa so se za 16 odstotkov, na 24,7 milijona evrov, znižali tudi prihodki, medtem ko je čisti dobiček družbe znašal le slabih 80.000 evrov.

Pripravil Matjaž Polanič