Topič ostaja na čelu Trima

Včeraj je potekel rok, ko bi moral Trimo imenovati novega predsednika uprave, začasnemu glavnemu direktorju Bogdanu Topiču pa je potekel dvomesečni mandat. Novega predsednika uprave v Trimu niso imenovali, tako da so Topiču mandat podaljšali do 31. maja.

Prostorska in gradbena zakonodaja leta 2015

Vlada je včeraj sklenila, da je rok za sprejem nove prostorske in gradbene zakonodaje november letos, obravnava na seji državnega zbora pa je predvidena najkasneje v juniju 2015. Pred tem je bil cilj sprejeti zakonodajo do konca leta.

Sindikati: Previdno pri prodaji Aerodroma

Konfederacija sindikatov 90 Slovenije in sindikat družbe Aerodrom Ljubljana sta na vlado, dve ministrstvi, Sod in dve mestni občini v torek naslovila odprto pismo, v katerem opozarjata, da je treba prodajo Aerodroma Ljubljana, če že mora priti do nje, izvesti javno in transparentno. Pri tem pa je treba upoštevati tudi vse zaposlene.

Kristal kmalu v stečaj

Mariborsko sodišče bo v ponedeljek v podjetju Kristal z okoli 90 zaposlenimi uvedlo stečajni postopek. Sodnik Matjaž Štok ni imel težkega dela, saj ugovoru proti prisilni poravnavi upravitelja Valterja Stepana, ki bo najverjetneje vodil tudi stečajni postopek, na včerajšnjem naroku ni več nasprotovala niti uprava družbe.

America Movil širi imperij

Carlos Slim, drugi najbogatejši zemljan in prvi mož telekomunikacijskega velikana America Movil, krepi svojo pozicijo v Evropi. V sredo je prek svoje hčerinske družbe Carso Telecom z avstrijsko državno družbo Österreichische Industrieholding (ÖIAG) podpisal delničarski sporazum, po katerem bo objavil ponudbo za prevzem avstrijskega telekoma. Carso Telecom ima trenutno 27-odstotni delež v avstrijskem telekomu, pod okrilje katerega sodi tudi slovenski Simobil. Za preostale delnice ponuja 7,15 evra na delnico ali skupno 1,4 milijarde evrov, pri čemer bo ÖIAG vsaj deset let zadržal najmanj 25-odstotni lastniški delež. Slim se je ob tem zavezal, da bo sodeloval v eno milijardo evrov vredni dokapitalizaciji Telekoma Austria.

GE v nakup Alstoma?

Francoski Alstom, glavni dobavitelj opreme za projekt TEŠ 6, naj bi bil prevzemna tarča ameriškega velikana General Electric. Ta naj bi bil pripravljen seči v svoje 57 milijard dolarjev težke denarne zaloge in za okoli 13 milijard dolarjev prevzeti francosko multinacionalko.

Poljska in Francija za energetsko skupnost EU

Francoski predsednik François Hollande in poljski premier Donald Tusk sta v luči ukrajinsko-ruske krize, ki je znova razkrila, kakšne težave predstavlja prevelika odvisnost EU od ruskih energetskih virov, včeraj v Parizu predlagala oblikovanje Evropske energetske skupnosti. Razpravo o njej pričakujeta na junijskem vrhu o energetski politiki.

Steklarna Rogaška ni več delniška družba

Delničarji Steklarne Rogaška so na skupščini potrdili predlog uprave, da pride do preoblikovanja Steklarne Rogaška iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Slednja ne bo imela nadzornega sveta, zato bo ta z vpisom spremembe razpuščen.

Pripravila Jan Bratanič in STA