DUTB z novimi izvršnimi direktorji

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je bila ustanovljena 6. marca, so bili za izvršne direktorje imenovani Boštjan Gjerkeš, Aleš Koršič in Šved Anders Torbjörn Ingemar Mansson.

GZS z velikimi pričakovanji do nove vlade

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pričakuje, da bo nova vlada hitreje, odločneje in učinkoviteje sprejela izziv, ki ga predstavljajo gospodarske in socialne razmere v Sloveniji. Izpeljati bo morala ukrepe, potrebne za izhod Slovenije iz krize. Predsednik GZS Samo Hribar Milič je vladi ponudil konstruktivno sodelovanje. »Po naši oceni so razlogi za težave gospodarstva res nastali v obdobju od leta 2004 do 2008, ampak naš problem je, ker že peto leto nimamo ustreznega, predvsem pa učinkovitega mehanizma, kako bi te težave dejansko razrešili,« je dejal Hribar Milič.

Kdo bo bodoči vodja Elesa

V Elektru Slovenije (Eles) še ne morejo povedati, koliko prijav je prispelo na razpis za direktorja Elesa, saj se je rok za prijavo iztekel opolnoči. »Poimenski seznam prijavljenih kandidatov do seje nadzornega sveta ni znan,« so v družbi pojasnili in dodali, da datum seje nadzornikov še ni določen. Mesto direktorja Elesa se je sicer izpraznilo, ko je nadzorni svet Elesa 1. februarja razrešil Milana Jevšenaka in na njegovo mesto začasno imenoval Vitoslava Türka.

Boxmark Leather zapušča Radlje ob Dravi

Podjetje Boxmark Leather iz Kidričevega zaključuje proizvodnjo v Radljah ob Dravi, kjer je imelo od septembra 2010 najete Preventove proizvodne hale. Odpovedi pogodb o zaposlitvi bo v petek dobilo še preostalih 135 delavk, s čimer se v upravni enoti Radlje ob Dravi že tako najvišja brezposelnost na Koroškem le še povečuje. Še avgusta lani je v Radljah ob Dravi za Boxmark delalo 340 šivilj.

Juteks postal d.o.o.

Žalska družba Juteks proizvodnja talnih oblog ni več delniška družba, temveč se je preoblikovala v družbo z omejeno odgovornostjo. Osnovni kapital ostaja enak, v višini 2,5 milijona evrov. Poslovodje so postali Dušan Štiherl in Jure Zupan, ki sta v družbi tudi zaposlena, ter Geert Roelens, Tom Gysens, Erwin de Deyn in Patrick Lecluyse iz belgijskega lastnika Beaulieu Internation Group.

Gospodarstvo evra najslabše v štirih mesecih

Nazadovanje gospodarske dejavnosti v območju evra se je po umirjanju na prelomu leta marca stopnjevalo drugi mesec zapored. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava analitska hiša Markit, je upadel s 47,9 točke na 46,5 točke. Gre za najnižjo vrednost v štirih mesecih, pri čemer je ločnica med krčenjem in rastjo gospodarstva vrednost 50 točk.

Japonska centralna banka v boj proti deflaciji

Novi guverner japonske centralne banke (BOJ) Haruhiko Kuroda je na včerajšnjem srečanju s predsednikom vlade Šinzom Abejem napovedal, da bo skupaj z drugimi člani vodstva osrednje japonske denarne ustanove storil vse, kar bo mogoče, da deželo vzhajajočega sonca reši iz deflacijske zanke in zažene gospodarstvo. Kuroda je bil kot znan zagovornik mehčanja denarne politike v boju proti deflaciji Abejev izbor za novega prvega moža japonske centralne banke.

Pripravila Jan Bratanič in STA