Gortanu nov mandat na čelu Intereurope

SŽ s 17 milijoni evrov čistega dobička

Skupina Slovenske železnice je lani ustvarila skoraj 502 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je 11 odstotkov več kot leta 2012. Čisti dobiček je po letu 2012, ko je dosegel 2,4 milijona evrov, krepko zrasel, in sicer na 17 milijonov evrov. Dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) je lani znašal 56 milijonov evrov in je bil za več kot 15 odstotkov višji kot leta 2012, dobiček iz poslovanja pa je presegel 19 milijonov evrov, kar je več kot 100 odstotkov več kot leto prej.

Istrabenz zmanjšal izgubo, a tudi prihodke

Skupina Istrabenz je lani ustvarila 6,50 milijona evrov čiste izgube, kar je 85 odstotkov manj kot leto pred tem. Prihodki skupine so se na letni ravni znižali za dva odstotka, na 52,20 milijona evrov. Družba Istrabenz pa je lani imela 6,34 milijona evrov čiste izgube, medtem ko je ta leto pred tem znašala 69,43 milijona evrov.

Mišič v sodni boj za vodilno mesto Luke Koper

Odvetnik Gašparja Gašparja Mišiča je po pisanju medijev v sredo na okrožno sodišče v Kopru vložil tožbo, s katero želi izničiti petkov sklep nadzornega sveta Luke Koper o odpoklicu Gašparja Mišiča s funkcije predsednika uprave Luke. Med drugim je predlagal tudi izdajo začasne odredbe za zadržanje izvajanja tega sklepa.

Brest in Iles do državne pomoči

Vlada je na včerajšnji seji dodelila državno pomoč za prestrukturiranje dvema lesnima podjetjema. Cerkniško podjetje Brest Pohištvo bo prejelo 1,8 milijona evrov dolgoročnega posojila, idrijski Iles pa 1,5 milijona evrov. Prejeli bosta sedemletno posojilo s pribitkom 0,25 odstotne točke na šestmesečni euribor.

SLS in NSi skrbi črpanje evropskih sredstev

V SLS in NSI zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za kmetijstvo v zvezi s problematiko črpanja evropskih sredstev. Matej Tonin, vodja poslanske skupine NSi, je včeraj dejal, da je evropski denar edini, ki lahko požene Slovenijo naprej, zato »mlačnih« odzivov vlade na probleme v zvezi s tem ne razume.

Skupina Hypo s skoraj dvemilijardno izgubo

Koroška bančna skupina Hypo Alpe-Adria, ki jo je Avstrija v krizi nacionalizirala in jo še zdaj rešuje pred propadom, je lani ustvarila 1,864 milijarde evrov čiste izgube, potem ko je bila ta v letu 2012 pri 22,9 milijona evrov. Matična družba iz Celovca je medtem pridelala 2,748 milijarde izgube, potem ko je ta lani znašala 231 milijonov evrov.

Pripravila Jan Bratanič in sta