Državni sekretar Rožič odhaja

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Uroš Rožič zapušča državno upravo. Kje je našel novo zaposlitev, še ni želel razkriti. Pojasnil je, da se je za to odločil po nastopu nove vlade. Kdo bo novi državni sekretar, bo znano v prihodnjih dveh tednih.

NLB zaradi slabitev z izgubo

Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) se je včeraj seznanil s poslovanjem v prvem četrtletju, ki kaže, da je matična družba dosegla dobiček pred rezervacijami v višini 20,3 milijona evrov. Na rezultat po davkih, ki je bil negativen v višini 4,5 milijona evrov, pa so vplivale predvsem oblikovane oslabitve in rezervacije. Stroški dela, ki predstavljajo več kot polovico vseh stroškov, so se v primerjavi z enakim obdobjem lani znižali za osem odstotkov.

Vzajemna lani podvojila dobiček

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je lani več kot podvojila čisti dobiček. Ta je znašal 5,8 milijona evrov, leto pred tem pa 2,4 milijona evrov. Največji del presežka izhaja iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (4,4 milijona evrov), del pa iz drugih zavarovanj (1,4 milijona evrov), so sporočili iz družbe. Lani so imeli 854.000 zavarovancev, kar je nekaj tisoč manj kot predlani.

Merkur in Mersteel poslujeta z izgubo

V prvih treh mesecih leta je Merkur ob 44,4 milijona evrov prihodkov zabeležil 1,8 milijona evrov izgube iz poslovanja. Zaradi sezonske dinamike poslovanja v prvih treh mesecih je negativni poslovni izid, in sicer v višini 96.000 evrov, beležil tudi Mersteel, katerega prihodki od prodaje so znašali 9,8 milijona evrov.

Bajrović: Jankoviću nisem dajal informacij

Lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, ki je v sojenju zaradi domnevno sporne preprodaje delnic Istrabenza priznal krivdo za pomoč pri ponarejanju listin in mu je bila dosojena pogojna zaporna kazen, je včeraj pričal na sodišču. Dejal je, da ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ni dal nobenih informacij o poslu. Slednji mu je odgovoril, da je Bajrović verjetno narobe razumel njegovo nedavno pričanje.

Intereuropa z bistveno nižjim dobičkom

Koncern Intereuropa je v prvem trimesečju letos ustvaril za 39,8 milijona evrov prihodkov od prodaje in s tem dosegel načrtovano raven. Poslovni izid iz poslovanja je znašal 2,3 milijona evrov, kar je prav tako v skladu z načrti. Čisti dobiček v četrtletju pa je dosegel milijon evrov, kar je skoraj 78 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Gen-I do jeseni z nižjo ceno plina

Družba Gen-I je z majem za deset odstotkov znižala ceno zemeljskega plina za vse gospodinjske in poslovne odjemalce z letno porabo do 70.000 kubičnih metrov. Znižana cena bo veljala do konca septembra, nato pa se bo vrnila na predmajsko raven. Če bodo takrat tržne razmere ugodne, bodo cene prilagodili.

Pripravila Tomaž Modic in Sebastjan Morozov