SŽ z rastjo dobička

Slovenske železnice so lansko poslovno leto zaključile z 18,6 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je občutno več kot leto prej, ko je znašal štiri milijone evrov. Tovorni vlaki so lani prepeljali 17,63 milijona ton tovora, kar je za devet odstotkov več kot leta 2012, medtem ko se je z vlaki peljalo 16,4 milijona potnikov oziroma 0,9 milijona več kot leto prej.

Knez namesto odpoklicanega Kotnika

Vlada je Žiga Bruna Kotnika včeraj predčasno razrešila s položaja direktorja Javne agencije za civilno letalstvo. Mesto vršilca dolžnosti direktorja agencije bo danes prevzel Sandi Knez, ki se ukvarja s poslovnim načrtovanjem, tudi kot direktor podjetja Adria Airways Letalska šola.

Daihen tudi uradno v prevzem Varstroja

Japonska korporacija OTC Daihen je včeraj objavila namero za prevzem lendavske družbe Varstroj. Za vsako od preostalih 6,29 odstotka delnic nameravajo ponuditi 6,1 evra. Kot smo razkrili v Dnevniku, so Japonci v začetku tedna od podjetja Clarinos za 2,4 milijona evrov kupili 73-odstotni delež Varstroja.

Factor banka nič več s fizičnimi osebami

Factor banka, ki je od lanskega septembra v postopku nadzorovane likvidacije, nadaljuje z zmanjševanjem obsega poslovanja. Poleg prenosa investicijskega bančništva na BKS banko, kar namerava izvesti z 28. februarjem, bo s 24. februarjem prenehala tudi s poslovanjem na področju osebnega bančništva.

Za zaposlovanje skoraj 45 milijonov evrov več

Vlada je sprejela spremembo načrta za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja za leti 2013 in 2014, v katerih je za ta namen predvideno skupaj 198,7 milijona evrov. Za leto 2014 se sredstva za izvajanje teh ukrepov povečujejo za 44,3 milijona evrov.

Na Petišovskem polju kmalu do plina

Predstavniki družb Geoenergo, Petrol Geoterm in Ascent Resources so včeraj v Lendavi predstavili stanje pridobivanja plina na Petišovskem polju in napovedali nadaljnje projekte, predvsem povezavo novih plinskih vrtin z omrežjem in zagon Naftine tovarne metanola.

Renault z nižjim dobičkom

Francoski Renault, ki ima v lasti tudi novomeški Revoz, je lani ustvaril 586 milijonov evrov čistega dobička, kar je precej manj kot leta 2012, ko je ta znašal 1,75 milijarde evrov. Prihodki so ostali skoraj nespremenjeni, pri 40,9 milijarde evrov. Renault že letos načrtuje rast, do leta 2017 pa naj bi dosegel 50 milijard evrov prihodkov.

Anketa ECB: Čaka nas nižja rast cen

Inflacija v območju evra bo v prihodnjih letih nižja od prvotnih napovedi, gospodarska rast pa se bo pospešila, kaže raziskava, ki jo je med poklicnimi napovedovalci v EU izvedla Evropska centralna banka (ECB). Inflacija v območju evra bo po njihovi oceni letos 1,1-odstotna, kar je 0,4 odstotne točke nižje od prejšnje ocene, prihodnje leto pa 1,4-odstotna.

Pripravila Jan Bratanič in STA