OZS zahteva pomoč malemu gospodarstvu

Obrtna zbornica Slovenije od začetka gospodarske krize opozarja, da potrebuje malo gospodarstvo pomoč. »In to takojšnjo,« je na včerajšnji otvoritvi Foruma obrti in podjetništva opozoril prvi mož OZS Branko Meh. Malo gospodarstvo, ki predstavlja po številu subjektov skoraj 99 odstotkov celotnega slovenskega gospodarstva in zaposluje več kot 233.000 ljudi, je namreč ključni del slovenskega gospodarstva.

Kostak bo delil dividende

Komunalno stavbno podjetje Kostak iz Krškega je lani ustvarilo 450.000 evrov čistega dobička, kar je 86 odstotkov več kot predlani. Delničarji družbe, med katerimi je največja občina Krško, so na včerajšnji skupščini odločili, da se od 1,83 milijona evrov bilančnega dobička za dividende nameni 192.000 evrov oziroma 4,80 evra bruto na delnico.

Sergej Racman ustanovil novo podjetje

Lastnik kompleksa Kolosej v Ljubljani Sergej Racman je ustanovil novo podjetje Onisac, ki se bo ukvarjalo z gostinstvom in igrami na srečo. Osnovni kapital znaša 90.000 evrov.

Fed ohranja nizke obrestne mere

Gospodarstvo ZDA okreva, vendar ostaja položaj na trgu dela skrb zbujajoč, zaradi česar ameriška centralna banka Federal Reserve še ne bo začela zviševati ključne obrestne mere, je v ameriškem kongresu dejala guvernerka Fed Janet Yellen. Ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, tako ostaja od 0 do 0,25 odstotka, kjer je že od decembra 2008.

Alstom okrepil dobiček, a z manj naročili

Alstom, največji francoski industrijski koncern, ki zaposluje 26.000 ljudi, je v poslovnem letu z zaključkom 31. marca ustvaril 556 milijonov evrov čistega dobička, kar je 28 odstotkov manj kot leto prej. Alstom, ki bo dobavil glavno tehnološko opremo za TEŠ 6, je hkrati ustvaril 20,7 milijarde evrov prihodkov, medtem ko je vrednost novih naročil zdrsnila za deset odstotkov, na 21,5 milijarde evrov.

Credit Agricole z višjim dobičkom

Francoska bančna skupina Credit Agricole je v prvem četrtletju letos zvišala čisti dobiček za 30 odstotkov, na 868 milijonov evrov. K temu so prispevale regionalne banke, ki so za 15 odstotkov, na 1,42 milijarde evrov, zvišale čisti dobiček in 3,2-odstotna rast investicijskega bančništva.

BMW rekordno

Bavarska avtomobilska skupina BMW, ki zaposluje letos že 111.000 ljudi (500 več kot lani), je v prvem letošnjem četrtletju prodala rekordnih 487.024 vozil, kar je pomeni skoraj devetodstotno rast na letni ravni. Prodaja vozil znamke BMW se je povečala za 12 odstotkov, prodaja luksuznih avtomobilov znamke Rolls-Royce pa za 40 odstotkov. Dobiček pred davki se je na letni ravni povečal za 8,1 odstotka, na 2,17 milijarde evrov.

Wordpress vreden več kot milijardo dolarjev

Ameriško podjetje Automattic, znano po med blogerji priljubljeni spletni platformi Wordpress, je nedolgo tega prejelo 160 milijonov dolarjev investicije, s čimer je po ocenah strokovnjakov vredno že 1,16 milijarde dolarjev. Prav toliko je pred enim letom za Tumblr, še eno izmed blogerskih platform, plačal ameriški spletni velikan Yahoo.

Pripravila Jan Bratanič in STA