Bruselj sprostil Sloveniji 77 milijonov sredstev

Potem ko je evropska komisija zaradi vrste nepravilnosti zamrznila izplačilo 250 milijonov evrov sredstev, jih je v torek 77 milijonov evrov sprostila. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je odločitev Bruslja pozdravilo, saj pomeni, da bo lahko Slovenija odslej nemoteno pridobivala sredstva iz bruseljske blagajne za operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture.

Kad do dividend

Kapitalska družba (Kad) je na včerajšnji skupščini Modre zavarovalnice kot edini delničar med drugim sklenila, da se izplača za 4,4 milijona evrov dividend. Večji del preostanka lanskega dobička, ki je znašal 12,3 milijona evrov, pa bodo namenili povečanju rezerv.

Menjava nadzornikov v Zdravilišču Rogaška

Na skupščini Zdravilišča Rogaška, ki bo 8. septembra, bodo delničarji odločali o spremembah v nadzornem svetu. Za nova nadzornika sta predlagana Danica Bonča in Damijana Kropej.

Hrvaška v iskanju kupcev za Croatio Osiguranje

Hrvaško ministrstvo za finance je včeraj povabilo potencialne kupce k oddajanju nezavezujočih ponudb za nakup 80,2-odstotnega državnega lastniškega deleža v zavarovalnici Croatia osiguranje. KPMG vrednost največje hrvaške zavarovalnice sicer ocenjuje na okoli 210 milijonov evrov.

BoE dvig obresti le ob padcu brezposelnosti

Pred dobrim mesecem začeto prakso razkrivanja prihodnjih ukrepov centralnih bankirjev, je britanska centralna banka Bank of England (BoE) nadaljevala tudi včeraj. Guverner BoE Mark Carney je namreč včeraj obljubil, da bo ohranjal ključno obrestno mero na rekordno nizki ravni 0,5 odstotka, vse dokler ne bo prišlo do znižanja brezposelnosti pod mejo sedmih odstotkov. Na Otoku je sicer trenutno brez zaposlitve 7,8 odstotka ljudi na trgu dela.

Nemci zagnali industrijo

Nemška industrijska proizvodnja se je junija v primerjavi z majem okrepila za 2,4 odstotka, kar je močno nad pričakovanji analitikov, ki so po 0,8-odstotnem krčenju v maju napovedovali skromno, 0,3-odstotno rast proizvodnje.

Kitajske solarne plošče pod drobnogledom

Čeprav je evropska komisija minuli teden potrdila dogovor s kitajskimi proizvajalci sončnih plošč, ki je razjezil mnoge evropske proizvajalce, naj bi se preiskava subvencioniranja kitajskih podjetij nadaljevala. Kazenskih dajatev Bruselj sicer (še) ne namerava uvesti.

Boljše gospodarsko razpoloženje

Indeks gospodarskega razpoloženje v območju evra se je v tretjem letošnjem četrtletju izdatno popravil, saj se je po oceni münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo v primerjavi z drugim četrtletjem okrepil za kar 7,2 točke, na 102,3 točke. Precej so se izboljšala tudi pričakovanja za prihodnjih šest mesecev, saj je indeks narasel za 9,9 točke, na 106,6 točke. Bolje razpoloženi so bili vprašani menedžerji v vseh državah območja evra, z izjemo Slovenije in Cipra.

Pripravila Jan Bratanič in sta