Iz NLB bo morala oditi petina zaposlenih

V Novi Ljubljanski banki (NLB) so potrdili program presežnih delavcev, po katerem bo brez dela ostalo 228 ljudi. Dve tretjini jih bo odšlo na mehak način, ostalo tretjino pa bodo odpustili. Temu bosta sledila še dva vala zmanjševanja števila zaposlenih. Do začetka leta 2015 bo imela NLB tako več kot 20 odstotkov manj zaposlenih kot ob koncu leta 2012.

Tilia z rastjo do dobička

Zavarovalnica Tilia je v prvem polletju letos zabeležila 1,82 milijona evrov dobička. Zbrala je 50,33 milijona evrov premije, kar je 4,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani, ob čemer slovenski zavarovalniški trg letos beleži visok upad. Tilia je zaradi več škodnih primerov izplačala za 15 odstotkov več škod kot v lanskem obdobju.

Pošta: delnice NKBM porušile načrte

Pošta Slovenije je v prvih šestih mesecih letos ustvarila 618.000 evrov čistega dobička, kar je 2,5 milijona evrov manj od načrtov in veliko slabši rezultat kot v enakem obdobju lani, ko je družba ustvarila 12,2 milijona evrov bruto dobička. Na rezultat je vplivala zlasti slabitev vrednosti naložbe v delnice NKBM v višini dveh milijonov evrov.

Avgusta prodanih več novih avtomobilov

V Sloveniji je bilo avgusta prvič registriranih 3844 novih osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 10,9 odstotka več kot v enakem lanskem mesecu. V prvih osmih mesecih so bila prvič registrirana 40.203 ta vozila oziroma 1,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

SID banka v izdajo obveznic

Slovenska izvozna in razvojna banka je na mednarodnem kapitalskem trgu izdala novo izdajo obveznic, namenjenih zaprtemu krogu investitorjev. Velikost izdaje obveznic z ročnostjo 12 mesecev in jamstvom države znaša 100 milijonov evrov.

Steklarna Rogaška znova naprodaj

Družba KPMG bo poskušala v imenu propadlega cerkvenega holdinga Zvon Ena in družbe Metropolitana 15. oktobra na javni dražbi prodati stoodstotni lastniški delež Steklarne Rogaška. Kot smo napovedali, je najnižja izklicna cena postavljena pri 6,7 milijona evrov.

Bruselj predlaga strožja bančna pravila

Evropska komisija je predlagala strožja pravila za delovanje pomembnega dela bančništva v senci – skladov denarnega trga, ki so ključen vir kratkoročnega financiranja bank, podjetij in vlad. Ključen je predlog za krepitev likvidnosti in stabilnosti teh skladov, s čimer želi zmanjšati tveganja za celoten finančni sistem.

Slovenija z največjim padcem

Obseg trgovine na drobno se je v območju evra julija na mesečni ravni povečal za 0,1 odstotka, v EU pa za 0,2 odstotka. Slovenija je s 3,4-odstotnim padcem na mesečni in s 6,4-odstotnim padcem na letni ravni v obeh primerjavah imela največji padec med državami članicami.

Pripravila Tomaž Modic in STA