Zaradi Trima minister Dragonja žuga bankam

»Banke so se v pogodbi o krovnem prestrukturiranju Trima zavezale, da bodo zagotovile sedem milijonov evrov finančnih poroštev, vendar jih ne zagotavljajo. Če banke v petnajstih dneh ne bodo zagotovile tega denarja, sedem milijonov evrov, bo Trimo ugasnil v mesecu dni do dveh,« je ob včerajšnjem obisku Trima dejal gospodarski minister Metod Dragonja. »Banke, ki so bile sanirane z izdatno državno pomočjo, morajo denar naprej vložiti v gospodarstvo, še posebno v podjetja, ki imajo perspektivne programe in kupce,« je dodal.

SID v novo refinanciranje

SID banka je na podlagi zbiranja ponudb za predčasni odkup obveznic, ki ga je objavila 7. aprila, sprejela ponudbe za odkup obveznic za okoli 53 milijonov evrov, za menjavo za novo triletno obveznico pa za okoli 95 milijonov evrov. Na podlagi tega bo izdala novo triletno obveznico v skupni nominalni vrednosti 96,8 milijona evrov.

V Nafti Petrochem napovedali stavko

Zahteve stavkovnega odbora v Nafti Petrochem niso izpolnjene, a so dali vodstvu še nekaj časa, da zahteve uresniči. Stavko so napovedali za 6. maj. Zahtevajo izplačilo plač za februar in marec ter poplačilo zaostalega prispevka za december in januar.

Pošta z visokim dobičkom

Pošta Slovenije je v prvih dveh mesecih letos ustvarila 876.000 evrov dobička pred davki. Ob tem je opravila za nekaj manj kot 144 milijonov evrov storitev.

Tušmobil zadržal frekvence

Agencija za komunikacijska omrežje in storitve (Akos) je v postopku ponovnega odločanja o sporni podelitvi UMTS-frekvenc Tušmobilu leta 2008 odločila, da odločba o podelitvi frekvenc ostane veljavna. V času izdaje odločbe o dodelitvi radijskega spektra Tušmobilu je morala namreč agencija spodbujati vstop operaterjev na slovenski trg, saj je bilo to ključnega pomena za nadaljnji razvoj trga.

Istraturist okrepil dobiček

Hrvaško podjetje Istraturist, ki ima v okolici Umaga devet hotelov in nekaj apartmajskih naselij, je lani ustvarilo 467,8 milijona kun prihodkov (dobrih 61 milijonov evrov), kar je 3,1 odstotka več kot leta 2012. Čisti dobiček je sočasno povečalo za kar 53,4 odstotka na približno 10 milijonov evrov.

Hrvati razpisali subvencije na električna vozila

Hrvaško ministrstvo za zaščito okolja in narave je včeraj objavilo dva javna razpisa za sofinanciranje nakupa novih električnih in hibridnih vozil. Kupci električnih vozil lahko prejmejo do 70.000 kun pomoči (9180 evrov), kupci hibridnih vozil do 50.000 (6550 evrov), kupci vozil, katerih emisije CO2 ne presegajo 100 gramov na kilometer, pa do 30.000 kun (4000 evrov).

Kitajci podrli rekord v dolarskih rezervah

Kitajske devizne rezerve so se v prvem četrtletju letos povečale za 129 milijard dolarjev, na 4000 milijard dolarjev. Podatki kažejo, da je kitajska vlada intervenirala na deviznih trgih in z nakupi dolarjev slabila vrednost lastne valute juan, da bi tako spodbudila izvoz. Vrednost juana se je samo od februarja znižala za skoraj tri odstotke.

Pripravila Jan Bratanič in sta