Gradbeniki zagnali stroje

Vrednost gradbenih del v Sloveniji je bila lanskega novembra za 9,6 odstotka višja kot oktobra in za 30,8 odstotka višja kot novembra 2012. Na letni ravni je bila vrednost del na stavbah višja za 3,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 40,5 odstotka. Vrednost novembra opravljenih gradbenih del je bila sicer za 24,4 odstotka nižja od povprečja za leto 2010, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Luka Koper z osem milijonov evrov dobička

Poslovni prihodki skupine Luka Koper za leto 2013 so ocenjeni na 141,7 milijona evrov, čisti dobiček pa na 8,2 milijona evrov. Čisti dobiček matične družbe Luka Koper je medtem ocenjen na 4,2 milijona evrov.

Unior po sanaciji rekordno

Zreški Unior je lani ustvaril 167,5 milijona evrov prihodkov iz prodaje, kar je za odstotek več, kot so v podjetju načrtovali, ter 7,5 odstotka več kot lani in pomeni doslej najvišjo prodajo v zgodovini Uniorja. Predsednik uprave Darko Hrastnik je povedal, da so v letu 2013 ustvarili okoli 4,8 milijona evrov dobička.

Nadzorniki RTH o presežnih delavcih

Nadzorni svet Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) v zapiranju, kjer je zaposleni 278 ljudi, je včeraj obravnaval program preseženih delavcev. Po programu je preseženih 135 delavcev, ki so od novega leta na čakanju. Po oceni predsednika podjetniškega sindikata Antona Lisca se bodo preseženi delavci na zavod za zaposlovanje prijavili aprila.

Gajšek porazil Hypo

Poslovnežu Francu Gajšku je uspelo tudi na višjem sodišču poraziti Hypo Leasing. Višje sodišče je namreč zavrnilo pritožbo Hypo Leasinga, ki je ugovarjal začetku postopka poenostavljene prisilne poravnave družbe DRF Plus, saj da postopek ne vpliva na njihovo terjatev. Na DRF Plus je Gajšek prenesel za okoli 25 milijonov evrov nepremičnin iz svojih preostalih podjetij, le kratek čas pozneje pa družbo poslal v postopek poenostavljene prisilne poravnave. Največji upnik DRF Plus je prav Hypo Leasing, ki od družbe terja okoli 25 milijonov evrov, 1,6 milijona evrov terjatev pa je prijavila tudi NLB.

Istrabenz Turizem poslej z dvotirnim upravljanjem

Na skupščini podjetja Istrabenz Turizem je edini delničar Istrabenz potrdil predlog upravnega odbora, da se zamenja način upravljanja. Podjetje prehaja z enotirnega na dvotirno upravljanje. Novi nadzorniki, ki bodo tudi imenovali tričlansko upravo, so postali Andrej Laznik (predsednik), Andrej Andoljšek in Marko Ninčević. Prejemali bodo 170 evrov bruto sejnine in 1000 evrov bruto fiksnega plačila na mesec. Predsednik nadzornega sveta bo mesečno dobil dvakrat toliko, sejnina zanj pa znaša 210 evrov bruto.

Novi poskus prodaje premoženja CPM

Silvo Zorec, stečajni upravitelj Cestnega podjetja Maribor (CPM), začenja nov poskus prodaje premoženja propadlega gradbinca. Serijo javnih dražb, na katerih bo ponujal različne nepremičnine, ki so jih doslej neuspešno prodajali, bo izpeljal 19. februarja, medtem ko bo za hoško avtocestno bazo tokrat zbiral nezavezujoče ponudbe.

Pripravila Jan Bratanič in STA